İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: İsrail ve ABD bedel ödeyecek

Cu, 05/01/2024 - 08:51

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'ye yönelik saldırılardan dolayı İsrail ve ABD'ye tepki göstererek, "işledikleri suçların bedelini ağır ödeyeceklerini" ifade etti.

Welayet News  - İslam İnkılabı lideri Seyyid Ali Hamanei de Kirman'daki terör saldırısını gerçekleştirenlerin ve onlara bunu yaptıranların sert bir karşılıkla karşılaşacağını belirtti. Siyonist rejim, bu konudaki sorulara yanıt vermezken ABD, İran'daki ilgisi olduğu iddialarını reddetti.

Reisi, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında şehit edilmesinin 4. yılı dolayısıyla başkent Tahran'da düzenlenen anma töreninde konuştu. Konuşmasında, Kirman'da dün gerçekleşen terör eylemini hatırlatan Reisi, şöyle devam etti: "Bugün Süleymani'nin kabrine doğru ilerleyen insan seline karşı suçlu eyleminizle halkı korkutmayı istediniz. Gücünüzü direniş güçlerine yetiremediniz şimdi masum insanlara kullanıyorsunuz ancak bu suç için ağır bir bedel ödeyeceğinizi bilin."

Reisi, İsrail'in Gazze'de soykırıma varan saldırıları ve Süleymani'nin ABD tarafından şehit edilmesinin  her birinin büyük suçlar olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, " Filistin ve Gazze'de gerçekleşen tüm suçlarda doğrudan rolü olan Amerika'yı ve Siyonist rejimi (İsrail) uyarıyorum. Bu suçun ve işlediğiniz diğer suçların acı bir bedelini ödeyeceğinizden şüpheniz olmasın" ifadelerini kullandı.

İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei de Kirman'daki terör saldırısını gerçekleştirenlerin ve onlara bunu yaptıranların sert bir karşılıkla karşılaşacağını belirtti. Hamanei, “İran halkının kötü ve cani düşmanları bir kez daha facia yaratarak Kirman’da şehit kabirlerinin mis kokulu atmosferinde çok sayıda değerli insanımızı şehit ettiler” ifadelerinde bulundu. Saldırganların bu eylemine tolerans gösterilmeyeceğini belirten Hamaney, “Hem masumların kanına bulanmış eller, hem de onları bu yanlışa sürükleyen yozlaşmış ve fesat beyinler, bundan sonra baskıların ve adil cezaların kesin hedefi olacaktır. Bilsinler ki, bu felaketin karşılığı Allah'ın izniyle çok sert olacaktır” açıklamasına bulundu.

İsrail ordu sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı

Bu arada terörist İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Tel Aviv yönetiminin, İran’da çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan terör saldırılarıyla alakası olup olmadığı hususunda yorum yapmaktan kaçındı.

Hagari, bir gazetecinin İsrail’in İran’da meydana gelen saldırılarla alakasının bulunup bulmadığına ilişkin sorusuna, "Bu konuda yorum yapmayacağım" şeklinde cevap verdi.

ABD, “saldırılarla ilgisi olduğu” iddialarını reddetti

ABD yönetimi ise, İran’ın Kirman eyaletinde 103 kişinin ölümüne, 211 kişinin yaralanmasına sebep olan terör saldırısıyla ilgileri olduğu iddialarını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde İran'daki terör saldırılarıyla ilgili soruları yanıtladı. Miller, saldırılarla ilgili, "ABD hiçbir şekilde buna dahil olmamıştır, aksi yöndeki iddialar gülünçtür. İkincisi, İsrail'in bu patlamalarda dahli olduğuna inanmak için bir nedenimiz yok" dedi.



Yeni yorum ekle