İsrail’in amacı Gazze’ye yerleşmek

Cu, 05/01/2024 - 08:47

İşgalci İsrail’de ırkçı Dini Siyonizm Partisi Milletvekili Zvi Sukkot, hükümete Gazze'de işgalci İsrail güçlerinin saldırılarında yıkılan Filistin köylerine yasa dışı Yahudi işgal birimleri kurması çağrısı yaptı.

Welayet News  - Terörist İsrail Parlamentosu (Knesset) üyesi Sukkot, Channel 12'ye dün verdiği röportajda, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında yıktığı Filistin köylerine Yahudi yerleşim birimleri kurarak "mesaj vermesi" gerektiğini savundu. Aşırı sağcı meclis üyesi ayrıca, 2 Ocak'ta, X hesabından parlamento komitesi oturumunda yaptığı konuşmanın kesitini paylaştı. Sukkot, İsrail hükümetine Gazze'nin işgal ve ilhak edilmesi, bölgedeki bütün evlerin yıkılarak büyük yerleşim birimleri yapılması çağrısında bulundu.

Irkçı milletvekili, Filistinlilerin toprağı olan Gazze'den bölgeyi işgal eden terörist İsrail askerlerine arsa dağıtılmasını istedi.

Gazze'deki meşhur Filistin Meydanı’nın isminin değiştirilmesini öneren Sukkot, "Filistin Meydanı bile İsrail kahramanlığının (!) meydanı haline gelmeli" ifadesini kullandı.

İsrail'de ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, daha önce Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü (!) olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini açıklamıştı.

Ben-Gvir, göç edecek Filistinlilerin yerleşimi konusunda, "Dünyada bizlere yardım edecek ortaklarımız var" ifadesini kullanmış ancak kimler ve hangi ülkeler olduğuna dair bilgi vermemişti.

İsrail ordu radyosuna göre, ırkçı Maliye Bakanı Smotrich de, "Gazze Şeridi için doğru çözüm, mülteci almayı kabul eden ülkelere gönüllü göçün teşvik edilmesidir" ifadesini kullanmıştı.

“Gazellilerin sürgünü İsraillileri memnun eder”

Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin bir başka ülkeye "gönüllü (!) göçünün" gerçekçi olmadığını, ancak bunun gerçekleşmesi halinde her İsraillinin mutlu olacağını söyledi.

Zohar, Gazzelilerin "gönüllü göçünü" sık sık dile getiren aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i eleştirdi. Gazze'deki Filistinlilerin "gönüllü göçle" başka bir ülkeye gönderilmesini savunan Ben-Gvir ve Smotrich'i eleştiren Zohar, "(Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü göçü) Gerçekçi değil, uluslararası toplumun da bunu kabul etmeyeceği açık. Böyle şeyler, böyle bir inancınız, böyle bir hedefiniz olsa bile kapalı kapılar ardında konuşulur, tartışılır" ifadelerini kullandı. Zohar, Gazzelilerin "başka bir ülkeye gönüllü" göçünün kendilerini mutlu edeceğini gizlemeyerek, "Gazzelilerin gönüllü olarak göç etmeye karar vermesinden mutlu olmayacak hiçbir İsrailli yoktur" yorumunda bulundu.

Avrupalı ülkelerden tepki

Öte yandan İspanya, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmeleri" açıklamalarını reddetti. İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrailli bakanların Filistinlilere yönelik "gönüllü göç" söylemlerine tepki gösterildi. Hollanda da, İsrailli bakanların açıklamalarına tepki gösterdi. Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrailli Bakanlar Smotrich ve Ben-Gvir'in Filistinlilerin Gazze'den yeniden yerleştirilmesine ilişkin son açıklamaları sorumsuzcadır" ifadesi yer aldı. Slovenya da, "Slovenya, İsrail hükümeti üyelerinin Filistinlilerin Gazze'den kitlesel olarak yerinden edilmesini öneren son açıklamalarını reddediyor” şeklinde açıklama yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise, "İngiltere, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor" ifadesini kullandı.



Yeni yorum ekle