Atvan: Hizbullah, Aruri Suikastına Nasıl Bir Yanıt Verecek?

Per, 04/01/2024 - 10:02

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un “Dahiye” bölgesinde katil İsrail’in insansız hava aracı ile Hamas ofisine saldırı düzenlemesi sonucu üst düzey Hamas yöneticisi Salih el-Aruri ve beraberindeki 6 kişi şehit olmuştu.

Welayet News  - Arap dünyasının tanınmış gazetecilerinden Rey-el Yevm Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan, kaleme aldığı yeni makalesinde Salih el-Aruri suikastı sonrası muhtemel senaryoları irdeledi.

Siyonistlerin son günlerde Suriye'de Devrim Muhafızları'nın üst düzey danışmanlarından General Seyyid Razi Musevi'ye yönelik düzenlediği suikastın ardından Beyrut’un Dahiye bölgesinde bulunan Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ofisine düzenlediği terör saldırı sonucu Aruri’nin şehit düşmesi hem Hamas hem de direniş cephesi için büyük bir kayıp oldu.

İsrail Büyük Bir Savaş Başlatmak İstiyor

Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Salih el-Aruri’nin hedef alınması Lübnan'a ve direnişine savaş ilan etmek anlamına geldiğini belirten Atvan, bunun son derece provokatif bir eylem olduğunu söyledi.

Rey-el Yevm’un editörü Atvan, Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın işgalcilerin Lübnan'daki direniş liderlerine yönelik her türlü suikast girişiminin cevapsız kalmayacağını, Lübnan'da bulunan tüm Filistinli liderlerin Hizbullah'ın desteği altında olduğunu defalarca vurguladığını hatırlattı.

Makalede şu ifadelere yer verildi:

“Görünüşe göre Aruri suikastı, Siyonist düşmanın Lübnan'ın güvenlik ve istikrarını bozma girişimiyle doğrudan örtüşüyor ve aynı zamanda 7'den fazla iç ve dış cephede rezil duruma düşen ve büyük yenilgilere uğrayan işgalci rejim direnişi geniş çaplı bir savaş başlatmak istiyor.

Gazze'de yaşanan çatışmalarda asker zayiatı nedeniyle İsrail ordusu birliklerini bölgeden geri çekmeye başladı ve belki de güçlerini Lübnan'ın güneyinde toplamaya çalışıyor olabilir; bu bölge son 3 ayda Siyonist mevzilere yönelik yoğun roket ve drone saldırılarına tanık olmuştur. Hizbullah’ın direniş eylemleri 350 binden fazla Siyonist yerleşimcinin işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyinden kaçmasına yol açmıştır.

Siyonist rejimin medya organları, Gazze Şeridi işgalinin üçüncü aşamasında, işgal altındaki Filistin ve dışındaki Hamas ve İslami Cihad liderlerine yönelik suikast operasyonu yer aldığını duyurdu. Şehit el-Aruri, Siyonist rejimin suikast listesinde, Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın lideri Yahya Sinvar ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahale’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Siyonistleri şoke eden Şehit Aruri her zaman Batı Şeria'daki silahlı direnişin arkasında durdu ve onlara her düzeyde yardımcı oldu. İşgal altındaki Tel Aviv, Kudüs ve pek çok şehri Siyonistlerin terör alanına dönüştüren direniş, işgal altındaki topraklardan ters göç sayısında da keskin bir artışa yol açtı.

Şehit Salih el-Aruri, İslami Cihad Hareketi ve ona bağlı silahlı gruplar ile El Fetih partisinin silahlı kolu olan El Aksa Şehitleri Tugayı ile koordineli olarak Batı Şeria'yı Siyonistlere ateş alanına çevirdi. Şehir şehir yayılan direniş alevi önüne çıkan her Siyonist askeri ve yerleşimciyi yakacaktır. Şehit Aruri’nin çabaları Filistinlilerin ulusal birliğinde ve tüm Filistinli grupların Gazze'deki direnişe verdiği destekte etkili olmuştur, bu da düşman güçlerinin kafa karışıklığına girmesine neden olmuştur.

Aruri Suikastı, Siyonistlerin Gazze'deki Başarısızlıklarını Örtbas Etmek İçin Yapıldı

Aruri ve yoldaşlarının şehit olması Hamas hareketini asla zayıflatmayacaktır, tersine gücünü artırır; çünkü işgalci rejimin bu terör suçu onun zayıflığını, başarısızlığını ve çaresizliğini göstermektedir. Bu cinayet, sonuçsuz çabalar doğrultusunda rejimin zayıflığı ve başarısızlıklarını örtbas etmek için yapılmıştır. Filistin İslami Direniş Hareketi’nin kuruluşundan Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz El Rantisi, Salah Şehade, Ahmed Cebari ve Yahya Ayyaş gibi Hamas'ın lider ve komutanlarına düzenlenen suikastlar direnişi hiçbir zaman zayıflatmadı, aksine yükselişine yol açtı. Askeri açıdan güçlenen Hamas nihayetinde 7 Ekim tarihinde geniş kapsamlı bir şekilde düzenlenen Aksa Tufanı operasyonuna imza attı.”

İşgalciler Ağır Bedel Ödemek Zorunda Kalacak

İşgalcilerin çok ağır bedel ödemek zorunda kalacağı kaydedilen makalede, “İşgalci rejim bu suçu işleyerek hem işgal altındaki topraklarda hem de güney Lübnan, Kızıldeniz veya Irak’taki cephede çok ağır bir bedel ödemek zorundadır. Belki de rejim geniş çaplı bir bölgesel savaş başlatabilir. Gazze Şeridi'ndeki cinayeti doğrudan destekleyen ve Gazze savaşının Lübnan'a yayılmasını engellemeye çalıştığını söyleyen Joe Biden liderliğindeki Amerika hükümeti, Siyonist rejimden ödülünü böyle aldı: Siyonistlerin Lübnan'da yaptığı terör eylemi büyük bir bölgesel savaşın ortaya çıkmasına yol açabilir.” denildi.

Hasan Nasrallah'ın Aruri Suikastına Tepkisi Ne Olacak?

Arap yorumcu Atvan’a göre, Seyyid Hasan Nasrallah'ın işgalci rejimin Lübnan'daki bu büyük suçuna nasıl tepki vereceğini, Hizbullah Hareketi’nin Siyonist rejime yönelik direniş eylemlerini artırıp artırmayacağını ve hassas güdümlü füzelerini Doğu Akdeniz’de İsrail’in işgal ettiği gaz sahasına, Hayfa ve Tel Aviv'e doğru fırlatmak için kullanıp kullanmayacağını henüz bilmiyoruz.

İşgal rejiminin Aruri ve bazı yoldaşlarını hedef alan terör saldırısının, Lübnan'ın ulusal egemenliğinin açık ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Abdulbari Atvan, “Bu nedenle tüm Lübnanlılar, Seyyid Hasan Nasrallah'ın liderliğindeki Hizbullah güçlerinden gelecek kararlı tepkiyi desteklemelidir. Halihazırda ABD’nin uyguladığı yıpratıcı ablukanın gölgesinde Lübnan'ın kaybedecek hiçbir şeyi yok. İsrail'in işlediği bu suçun cevapsız kalacağına inanmıyoruz. Bu, Siyonistlerin Filistin'deki ırkçı işgal projesine son verecek bir savaşın başlangıcı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Atvan'ın makalesinin sonunda, “Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin küçük yüzölçümüyle 3 ay boyunca düşman saldırılarına direnip işgalcilere unutulmaz bir ders verirken Hizbullah’ın Filistin, Yemen, Irak ve Lübnan'daki Direniş Ekseni şehitlerinin intikamını almak için sahip olduğu roketler, insansız hava araçları (İHA) ve yüzbinlerce savaşçısıyla sahaya girdiğinde durum ne olacak? Gelecek günler çok zor ve Siyonist rejimin çöküşünün başlangıcı olabilir ve Salih el-Aruri suikastı için misilleme operasyonu yoldadır.” ifadesi kullanıldı.

Hasan Nasrallah’tan Aruri Suikastı Yorumu

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in şehit edilişinin 4'üncü yıl dönümü nedeniyle dün akşam konuşma yaptı.

Beyrut'un güneyinin bombalanması ve Aruri suikasti konusuna değinen Nasrallah, Siyonistlere seslenerek, "Sizin suçunuz cezasız geçmeyecek ve sizinle aramızda sadece savaş alanı ve gelecek günler ve geceler var." dedi.

Seyyid Hasan Nasrallah, Siyonist İsrail'in Lübnan'a saldırması halinde 'kuralsız bir savaş' çıkacağı uyarısında bulundu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın son konuşması Siyonist İsrail basınında geniş yankı buldu.

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle