İsrail ile İttifak Tehdidi Nedeniyle Birçok Ülke, ABD Deniz İttifakından Çekiliyor

Cu, 29/12/2023 - 14:39

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Amerikan müttefiklerinin, Yemen'deki Ensarullah'la başa çıkmak için Kızıldeniz'de Washington liderliğindeki deniz koalisyonuna katılmak istemiyorlar.

Welayet News Reuters haber ajansın yazısına göre, ABD Başkanı Joe Biden, Yemen'deki Ensarullah'ın Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına kararlı bir uluslararası yanıt vermek üzere yeni bir deniz kuvveti kurmayı umuyor. Ancak bu koalisyonun kurulmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Amerika'nın birçok müttefiki açıkça koalisyonla ilişkilendirilme konusunda isteksiz.

Reuters'in haberine göre, daha önce bu plana katılacaklarını açıklayan Amerika'nın Avrupa'daki iki müttefiki İtalya ve İspanya, ayrı günlerde açıklamalar yaparak isimlerini bu planın dışında tutmaya çalıştı.

Pentagon, denizcilik görev gücünün, 20 milyar dolar değerindeki malın, Kızıldeniz'in Yemen sularına yakın en önemli nakliye yollarından birinden serbest geçişini sağlayacak 20 ülkeden oluşan bir koalisyon olduğunu iddia ediyor.

Ancak bu 20 ülkenin neredeyse yarısı söz konusu koalisyona katılımlarını teyit etmek için herhangi bir adım atmadı. Amerika'nın bunu yapmasına da izin vermediler. Bu koalisyona katılım, savaş gemilerinin gönderilmesinden temsilci olarak tek bir memurun gönderilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Reuters haber ajansının yazısına göre Amerikan müttefiklerinin bu koalisyona katılma konusundaki isteksizliğinin nedenlerinden biri de Batılı müttefikler arasında Gazze'deki çatışmalar konusunda yaşanan farklılıklardır. İsrail'in Gazze'deki operasyonlarına yönelik uluslararası muhalefet yoğunlaşırken Joe Biden yönetimi inatla Tel Aviv'e destek veriyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 21.000'den fazla kişi şehit oldu, 55.000'den fazla kişi de yaralandı. İsrail askerlerinin dün gece Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus'taki "el-Emel" hastanesi yakınlarına düzenlediği saldırıda en az 30 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Konusunda Anlaşmazlık

ABD, deniz ittifakına 20 ülkenin katıldığını iddia etse de şu ana kadar yalnızca 12 ülkenin ismini açıkladı. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder geçen hafta şu açıklamada bulundu: "Diğer ülkelerin katılımlarına kendilerinin karar vermesine izin veriyoruz."

İngiltere, Yemen'in Kızıldeniz'deki saldırılarını kınarken, ABD ile ortak bir açıklama yayınlayarak bu koalisyona desteğini ilan etmiş ve ona katılmıştır. Ancak Yunanistan, İngiltere gibi ülkeler Amerikan operasyonunu açıkça desteklese de ortak açıklamada isimleri yer alan birçok ülke bu koalisyona doğrudan katılmadıklarını hemen duyurdu.

BAE ve Suudi Arabistan da söz konusu koalisyona katılmakla ilgilenmediklerini açıkladı. Reuters haber ajansı geçtiğimiz hafta yaptığı bir analizde Suudi Arabistan'ın bu koalisyona katılmak için İran'la uzlaşmayı feda etmek istemediğini yazmıştı.

Tags: 


Yeni yorum ekle