Duvar Örmekten Askeri İşgale; İsrail'in Gazze'yi Mısır'dan Ayırma Planı

Cu, 29/12/2023 - 14:33

İsrail rejimi, ABD ile birlikte Gazze'nin son nefesini, yani Mısır'la olan kara bağlantısını da kesmeyi planlıyor.

Welayet News  - İsrail'in şu ana kadar girdiği en uzun savaş olan Gazze'deki savaşın üzerinden 84 gün geçti ve onlara göre aylarca devam edebilir. Bu arada İsrail kaynakları, bu rejimin Gazze ile dış dünya arasındaki tek iletişim yolunu yani Mısır sınırını kapatmaya yönelik iki planından söz ediyor: Yer altına beton bariyerler yapılması ve İsrail'in ABD'nin desteğiyle gerçekleştirmeyi planladığı "Filadelfia" hattının askeri işgali.

Yer Altında Bir Duvar

İsrail haber kaynaklarına göre, bu rejimin savaş bakanı Yoav Gallant, işgal altındaki toprakları ziyaret eden Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, Gazze ile Mısır arasında yer altından ABD'nin mali desteğiyle akıllı bir beton duvar inşa edilmesini önerdi.

Yediot Aharonot gazetesi bu konuyla ilgili olarak, 13 kilometre uzunluğundaki bu duvarın, Gazze ile Mısır arasında tünel kazılmasını önleyecek gelişmiş sensör, kamera teknolojileri ve diğer araçlarla donatılacağını yazmıştı. Duvar, İsrail ve Mısır taraflarına duvarın etrafındaki hareketlilik ve olası tünel kazma operasyonları hakkında günlük bilgi verecek. Elbette Kahire, geçtiğimiz yıllarda Gazze ile Mısır arasına bariyer örmüştü. Bu duvar yerden 6 metre yüksekte ve yerden 6 metre aşağıda olup, yakın zamanda ilave beton duvar montajına başlanmıştı.

Ancak söz konusu akıllı duvarla ilgili olarak İsrail kabinesi yakın zamanda konuyu gözden geçirecek ve aynı zamanda Mısır hükümetinin de görüşünü alacak.

Öte yandan İsrail rejiminin Gazze'de amacına ulaşmak için her yolu denediği, halkın üzerine on binlerce bomba ve roket attığı bir ortamda, kara kuvvetlerinin bölgeye girişinin üzerinden 63 gün geçti. Ancak askeri yetkililer İsrail, Gazze halkının tek nefes alma yolu olan Mısır sınırını kesmeden Hamas'ı yenmenin mümkün olmadığını iddia ediyor.

Bu arada İsrail ve Amerikan rejimleri, Refah'taki kara operasyonları konusunda Mısır'a gözdağı vererek, bu ülkeyi kendi planlarıyla buluşturmaya çalışıyor. Kahire, İsrail ordusunun Refah'taki kara operasyonu hakkında defalarca uyarıda bulundu ve bu operasyonun Filistinli mültecileri Sina çölüne sürükleyeceğini söyledi. Bu arada Tel Aviv, Kahire'nin Refah'a kara operasyonu istememesi halinde Gazze'den Mısır'a giden yolun kesilmesi konusunda işbirliği yapması gerektiğini söylüyor.

Filadelfia Hattındaki Operasyonlar

Filadelfia Hattı, Mısır ile İsrail arasında 1978'de imzalanan Camp David Anlaşması sonrasında Gazze ile Sina çölü arasında tampon görevi görmek üzere oluşturulan 14 km uzunluğundaki bölgedir. 2005 yılında bu bölgenin kontrolü Hamas'a devredildi ve Mısır'ın buraya 750 sınır polisi konuşlandırmasına karar verildi. Şimdi İsrailli ve Arap kaynaklar, İsrail'in Filadelfia hattını işgal edip kontrolünü ele geçirme niyetinde olduğunu söylüyor.

Ancak İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant, Knesset Güvenlik ve Dışişleri Komitesi toplantısında şunları söyledi: "Ordunun şu anda Refah'ı ya da Filadelfia eksenini kontrol etme niyeti yok, biz bu kentte operasyonlar gerçekleştireceğiz. Kaçakçılık operasyonlarının önlenmesi için de çeşitli imkanları kullanacağız."

Lakin 23 Aralık'ta Bünyamin Netanyahu, İsrail meclisinde kapalı kapılar ardında yapılan güvenlik ve dış ilişkiler komitesi toplantısında, savaş kabinesinin Filadelfia eksenini kontrol etme niyetinde olduğunu söyledi.

Her halükarda İsrail'in Gazze-Mısır sınırında herhangi bir askeri hareketi olması halinde Kahire de çatışmaya sürüklenecektir. Mısır hükümeti hiçbir zaman Gazze'nin ciddi ve tam bir abluka altına alınmasını istemiyor ve bunun güvenlik sonuçlarından kaçınmak için her zaman bu şeritte yaşayanlar için bir nefes alma kanalı tutmaya çalışıyor.



Yeni yorum ekle