New York Times: Hamas'ın Askeri Yeteneğinin Azaldığının Bir Belirtisi Yok

Per, 28/12/2023 - 21:40

New York Times gazetesi, yayınladığı bir analizde Hamas'ın yeteneklerini açıklayarak, İsrail'in Hamas'ı yok etme hedefini "hayal ürünü" olarak tanımladı.

Welayet News  - New York Times gazetesi Batı Asya konusunda uzman bir analistin görüşlerini aktardığı yazısında şöyle dedi: "İsrail'in Hamas'ı yok etme yeteneği hakkında şüpheler yoğunlaştı."

New York Times gazetenin iyi bilinen analistlerinden ve gazetenin Batı Asya konusunda uzman yazarlardan biri olarak tanıttığı Neil McFarghar, analizin başlangıcında, Lübnan'daki Hamas temsilcisi Usame Hamdan'ın Hamas'ın yok edilemez bir yapı olduğu açıklamasından bahsetti.

Hamdan, geçtiğimiz günlerde Lübnan'ın güneyindeki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, Hamas amblemi ve silahlı bir adamın 7 Ekim saldırısını kutlayan sembolüyle süslenmiş gri bir sahnede durarak şöyle dedi: "Gazze Şeridi'nin geleceği konusunda endişeli değiliz. Buna yalnızca Filistin halkı karar verecek."

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonlarına yönelik artan uluslararası eleştirilere rağmen, bu hedefe ulaşılmadığı sürece bu savaşın bitmeyeceğini defalarca vurguladı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İsrail'e çok sayıda temsilci göndererek İsrail'in bu savaşta daha ılımlı ve hedefe yönelik bir aşamaya geçmesini talep etti.

McFargohar şöyle yazıyor: "İsrail içindeki ve dışındaki eleştirmenler, bu kadar derin kökleri olan bir örgütü yok etme kararlılığının gerçekçi görünüp görünmediğini sorguladılar. Eski bir İsrail iç güvenlik danışmanı, New York Times'a verdiği röportajda İsrail'in hedefini "belirsiz" olarak nitelendirdi."

Yazar ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamalarını hatırlattı. Macron geçtiğimiz haftalarda şöyle demişti: "Sanırım İsrailli yetkililerin nihai hedefleri konusunda daha belirgin olmaları gereken bir noktaya ulaştık. Hamas'ın tamamen yok edilmesi mi? Bunun mümkün olduğunu düşünen var mı? Böyle giderse bu savaş 10 yıl sürecek."

Bu analize göre Hamas, 1987'deki kuruluşundan bu yana liderlerini ortadan kaldırmaya yönelik defalarca yapılan girişimlerden kurtuldu. Askeri ve siyasi konularda uzman kişiler, bu örgütün yapısının bu tür gelişmeleri sindirebilecek şekilde tasarlandığını söylüyor. Ayrıca İsrail'in Gazze savaşındaki yıkıcı taktikleri, Gazze nüfusunun daha geniş kesimlerini İsrail karşıtı görüşlere yöneltebilir ve Hamas'ın adam toplama çabalarına yardımcı olabilir.

"Uluslararası Kriz Grubu" adlı düşünce kuruluşunda Filistin sorunları üzerine çalışan uzman analist Tahani Mustafa şöyle diyor: "Bu arka plan devam ettiği sürece Hamas benzeri gruplarla karşı karşıya kalacaksınız. Böyle bir kurumu ortadan kaldırabileceğinizi varsaymak hayal ürünüdür."

İsrail ordusu bu hafta sayıları 25.000 ile 40.000 arasında olduğu tahmin edilen Hamas savaşçısından 8.000'ini öldürdüğünü duyurdu. Ancak bu istatistiklerin nasıl toplandığı hala belirsiz.

Bünyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, "Savaş bize çok pahalıya mal oldu." dedi. Aynı gün İsrail ordusu, yalnızca son 48 saatte 15 askerin öldürüldüğünü duyurdu. Sayı azalmasına rağmen hala güney Gazze'den İsrail'e her gün roket atılıyor.

İsrail'in eski istihbaratçılarından Michel Milstein, İsrail savaş kabinesindeki bazı yetkililerin Hamas'ın çöküşün eşiğinde olduğu yönündeki açıklamalarını eleştirerek, "Bir süredir Hamas'ın gerilediğini dair açıklamalar yapıyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Her gün çetin çatışmalarla karşı karşıyayız." dedi.



Yeni yorum ekle