ABD, İsrail ve Rusya konusundaki çifte standartları nedeniyle güvenilirliğini ve prestijini kaybediyor

Sa, 26/12/2023 - 19:48

Guardian köşe yazarı Patrick Wintour, dış politikada ikiyüzlülüğün büyük bir risk oluşturduğu uyarısında bulunuyor: güven kaybı ve küresel prestijin zedelenmesi.

Welayet News  - Bu bağlamda, Joe Biden'ın kısa bir süre önce Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunu kınadıktan sonra İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri eylemlerini savunma kararına işaret ediyor.

Biden yönetimi Gazze ve Ukrayna arasındaki paralelliklerin doğru olmadığını savunsa da, diplomatik desteğini giderek kaybettiğinin de farkında gibi görünüyor. Wintour'a göre Beyaz Saray'ın kararı şimdiden küresel Kuzey ve Güney, Batı ve Doğu arasındaki ilişkiler üzerinde gerçek bir etki yaratıyor.

Sadece altı ay önce Washington'un gözünde her şey farklı görünüyordu. Donald Trump'ın başkanlığının ardından Batı 2022'de kendini dünyaya yeniden açtı ve Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonuna verdiği "eşi benzeri görülmemiş dayanışma" ile gurur duydu. Biden demokrasi zirveleri düzenledi ve altyapı programları başlattı. Ancak, o zaman bile, bu kendini kutlama ile birlikte, rahatsız edici bir soru ortaya çıktı: neden bu kadar çok ülke Ukrayna çatışmasını farklı görüyor ve Rusya'nın eylemlerini kınamaya hazır değil. Şimdi Gazze söz konusu olduğunda, dünyanın pek çok ülkesinde zaten hissedilen Amerikan karşıtı duygu daha da yoğunlaştı.

"Amerika Birleşik Devletleri'nin tekelci eylemleri bugün içinde yaşadığımız dünya ve modern jeopolitik ile uyumlu değildir. Bu bağlamda önemli ve ilginç bir şey oldu, hatta belki de bir umut kaynağı oldu: Küresel Güney olarak adlandırılan bölgenin büyük bir kısmında ve birçok Batı kentinde Filistin'in artık bir tür sembolik alan işgal ettiğini gördük. Bu, Batı'nın ikiyüzlülüğüne, bu kabul edilemez küresel düzene ve post-kolonyal düzene karşı isyanın bir tür kişileştirilmesidir." diyor İsrailli siyaset bilimci Daniel Levy.

Wintour'a göre Amerika Birleşik Devletleri çifte standartla eşanlamlı hale gelme riskiyle karşı karşıya.



Yeni yorum ekle