Velayeti’den Fas toplantısının bildirisine tepki

Cu, 22/12/2023 - 11:46

İran İslam Devrimi Lideri'nin Uluslararası İşlerden Sorumlu Danışmanı Ali Ekber Velayati, “İran üç adanın asıl sahibi olarak, ulusal ve bölgesel çıkarlara karşı olanların hareketlerini dikkatle izlemekte ve gereken yanıtı verecektir” dedi.

Welayet News  - Fas'ta düzenlenen Arap-Rusya İşbirliği Forumu'nun altıncı toplantısının bildirisine tepki gösteren İran İslam Devrimi Lideri'nin Uluslararası İşlerden Sorumlu Danışmanı Ali Ekber Velayati, “Bu toplantı, Filistinlilerin kaderine kayıtsız kalan bazı Araplar ve Rus uzmanların katılımıyla Fas'ta yapıldı ve bu toplantıda en önemlisi İran'ın iç işlerine müdahale olmak üzere pek çok sorunu olan bir bildiri yayınlandı. Biz bu eylemi kınıyoruz” dedi.

Velayeti, “Diğer ülkelerin profesyonellikten uzak, akıl dışı ve müdahaleci eylemlerinden elbette sorumlu değiliz ancak siyasi çatışmalara taraf olan ülkelerin İran’a karşı tutumlarında daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatırız” ifadesini kullandı.

Velayeti, “İran ile Rusya arasındaki stratejik ve dostane ilişkiler kolay kolay sağlanamamıştır ve bu konuda ikili ve bölgesel çıkarların dikkate alınması gerekiyor. Rusya'nın karmaşık bir uluslararası durumdayken Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bazı tutumlar benimsemesi üzücüdür. Mevcut karmaşık durumda Rusya'ya uygulanan bazı siyasi baskılar, Rusya'nın düşük değer ve ulaşılamaz bir puan elde etmek için itibarının zedelenmesine neden oluyor” ifadelerinde bulundu.

BAE'nin İran'a ait üç adaya ilişkin tutumlarını kınayan Velayeti, “Filistinlilerle ilgili üzücü tutumlar benimseyen ve Gazze'deki mazlum halkın öldürülmesine ve İsrail'e destek veren BAE, bu cinayeti durdurmak için pratik adımlar atmak yerine, bu asılsız iddianın eski ve kapalı davasını tekrarlıyor” dedi.

Velayeti, “Üç adanın asıl sahibi olan İran'ın, ulusal ve bölgesel çıkara karşı olanların hareketlerini dikkatle izlediğini ve gereken yanıtı vereceğini vurgulamalıyım” diye kaydetti.

Tags: 


Yeni yorum ekle