Yemen Topraklarında Bombalanmayan Hiçbir Yer Kalmadı

Per, 26/07/2018 - 11:20

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF Salı akşamı yaptığı açıklamada, Suudi saldırgan güçlerin Yemen'in kuzey batı bölgesinde Sade kentin su arıtma tesisine saldırısını kınadı.

Welayet News - UNICEF bu bağlamda yayınladığı raporda koalisyonun su arıtma tesisine saldırı sonucu Sade kentinde 10 bin kişinin içme suyunun kesilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Arabistan ve müttefiklerinin Yemen'deki saldırıları sonucu en az 14 bin Yemenli ölürken on binlercesi yaralandı ve milyonlarcası da evini barkını bırakarak mülteci duruma düştü. Tabi ki her savaşta olduğu gibi Suudi Arabistan'ın da İslam dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen'e saldırılarının en büyük kurbanları ise çocuklardır. Çocuk hakları ile ilgili uluslararası kurum ve teşkilatların konuya tepki göstermesine sebep oluyor. 

Suudi Arabistan'ın ardı ardına ikinci kez BM'nin çocuk hakları konvansiyonunu ihlal eden ülkelerin kara listesinde yer alması ise söz konusu tepkilerden biridir. BM'nin bu tepkisi uluslararası ceza mahkemesinde Arabistan'a karşı dava açmak için kullanılabiliyor. 

Suudi Arabistan'ın Yemen'e askeri saldırı nedeni ile Yemen halkı gıda ve ilaç bakımından büyük sıkıntılar içinde bulunuyorlar. Ali Suud'un bazı müttefikleri ile Yemen'e karşı başlatarak sürdürdükleri savaşta şimdiye kadar sağlık merkezleri dahil ülke alt yapılarının %80'inin tahrip olmasına sebep olmuştur. Ali Suud savaş uçakları ülkenin su arıtma tesislerinin büyük bir bölümünü yok etti. Arabistan elebaşlığındaki koalisyonun Yemen'e saldırılarının devam etmesi ve başta su arıtma ve içme suyu tesislerinin tahrip edilmesi sonucu ülkede kolera salgını geniş çapta yayılmaktadır. 

Suudi Arabistan'ın Yemen'e saldırılarının geçi boyutları, cinayetlerine hiçbir sınır tanımayan müdahaleci Ali Suud rejimin mahiyetini daha da gün yüzüne çıkartmıştır. Arabistan'ın Yemen'de özellikle hassas ve hayati önem arzeden merkezlere saldırılarının devam etmesi ise uluslararası yasaların açık ihlali ve "kabul edilemez" bir eylemdir. 

Ali Suud rejimi Yemen'e saldırılarını yoğunlaştırarak daha fazla katliam ve yıkım gerçekleştirerek sözde güç gösterisinde bulunarak, Yemen savaşındaki başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor. Suudi Arabistan rejimi ve müttefikleri şimdiye kadar Yemen halkının direnişi nedeni ile kendi piyonlarını bu ülkede iktidar yapma hedeflerine ulaşamamışlardır.

Yemen'de yaşanan gelişmeler, Arabistan cinayetlerinin yoğunlaşması ile Ali Suud ve müttefiklerine karşı dünya çapındaki nefretin arttığına ve pratikte bu rejimin uluslararası inzivada bulunduğunu gösteriyor. Yemen'de savaş ve ülkenin deniz, kara ve havadan ablukada tutulması ise ülkede insani durumun vahim boyutlara ulaşmasına sebep olmuştur, Yemen'de en kötü insanlık durumu yaşanıyor.

Amerika basınından National Post gazetesi yayınladığı bir makalede " Yemen topraklarında suudiler tarafından bombalanmayan hiçbir yer kalmadı. Köprüler, caddeler, okullar, hastaneler, su kuyuları ve su tesisleri sürekli Arabistan tarafından hedef alınmıştır" şeklinde yazdı.

Günümüzde Arabistan Yemen savaşında kaybeden taraf olarak biliniyor zira Yemen'de amaçladığı siyasi hedeflere ulaşamazken muharebe meydanında da başarısız kalmıştır, üstelik sivillere yönelik işlediği cinayetler nedeni ile dünya kamuoyu ve insan hakları merkezlerin yoğun eleştiri ve nefretine maruz kalmıştır.

Hal böyle iken UNICEF'in de aralarında olan bir çok uluslararası kurum ve teşkilat, BM'den Arabistan'ın Yemen'de işlediği cinayetleri incelemesini talep ediyor. 

 



Yeni yorum ekle