Gazze, 20. Yüzyıldaki Savaşlarda En Yüksek Sivil Kayıp Oranının Görüldüğü Yer Oldu

Pt, 11/12/2023 - 11:40

Gazze savaşı sırasındaki sivil kayıpların oranı, 20. yüzyılda dünyadaki diğer tüm çatışmaların toplam kayıp oranını aştı.

Welayet News  - Siyonist bir gazetenin yaptığı araştırmalar, Hamas ile Siyonist rejim arasındaki savaşta Gazze'de ölenlerin yarıdan fazlasının Filistinli siviller olduğunu ve bu rakamın Siyonist rejimin suç tarihinde benzeri görülmemiş bir rakam olduğunu gösteriyor.

The Guardian'ın aktardığı Siyonist Ha'aretz gazetesinin yayınladığı araştırmaya göre, Siyonist rejimin hava saldırılarında Gazze'de ölenlerin yüzde 61'ini Filistinli siviller oluşturuyor. Yayınlanan verilere göre bu savaşta sivil kayıpların oranı, 20. yüzyılda meydana gelen tüm dünya çatışmalarındaki kayıp oranından daha yüksek.

Araştırmaya göre, Siyonist rejimin acımasız hava bombardımanında Gazze'deki asker ve sivil ayrımı gözetmemesi, bu savaşta sivillerin toplu olarak katledilmesine yol açmıştır. Öyle ki, bu bölgedeki mevcut savaşta sivillerin öldürülme oranına ilişkin istatistikler, son yıllarda benzeri görülmemiş bir düzeyde ulaştığını ortaya koydu.

Haaretz gazetesinin yayınladığı Siyonist rejimin Azad Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Yagil Levy'nin yaptığı analize göre, Siyonist rejimin 2012-2022 yılları arasında Gazze'de gerçekleştirdiği önceki üç savaşta, bu rejimin hava saldırıları nedeniyle ölenlerin toplam sayısına kıyasla sivil kayıpların oranı yüzde 40 civarındaydı. Bu yılın başındaki Gazze bombardımanında da "Kalkan ve Ok" olarak adlandırılan operasyonda bu oran yüzde 33 olarak belirtildi.

Ancak Siyonist rejimin "Demir Kılıçlar" olarak anılan operasyonun ilk üç haftasında sivil kayıpların oranı, savaşın bu dönemine ilişkin toplam ölümlerin yüzde 61'ine yükseldi. Levy, ölüm oranını Gazzeli sivillerin İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen "eşi görülmemiş bir katliam" olarak nitelendirdi.

Levy'e göre bu oran, sivillerin öldürülen nüfusun yaklaşık yarısını oluşturduğu 20. yüzyılda dünya çapındaki tüm savaş ve çatışmalarda görülen ortalama sivil kayıp oranından önemli ölçüde daha yüksek.

Levy, çalışmaları sırasında bu şekilde sonuca varıyor: Sivillerin kitlesel katliamı İsrail'in güvenliğine katkıda bulunmadığı gibi temellerini daha da zayıflatacaktır. İsrail'in saldırılarıyla evleri ve yıkıntıları altından çıkan ve aile bireylerini kaybeden Gazze halkı, İsrail'den intikam alma içinde. Öyle ki hiçbir güvenlik düzeyinin üstesinden gelebileceği bir durum değildir bu.

Daha önce diğer Siyonist yayınlar, Siyonist rejimin Filistinli sivilleri Hamas'a karşı kışkırtma umuduyla kitlesel sivil kayıplarına neden olmak için evlerini ve yerleşim alanlarını kasten hedef aldığını belirtmişti.



Yeni yorum ekle