ABD'nin Gazze Tasarısını Veto Etmesine Tepki Yağdı

Ct, 09/12/2023 - 08:10

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sunduğu Gazze'de derhal insani ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarıyı veto etti. ABD'nin Gazze tasarısını veto etmesine tepki yağdı.

Welayet News  - ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sunduğu Gazze'de derhal insani ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarıyı veto etti. Tasarı oylamasında İngiltere de çekimser oy kullandı. ABD'nin Gazze tasarısını veto etmesine tepki yağdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Gazze'de insani ateşkes için baskı yapmaya devam edeceği açıklandı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine ilişkin, AA muhabirine yazılı açıklama yaptı.

Konsey'de alınan kararı "not ettiklerini" belirten Dujarric, "Genel Sekreter'in, Gazze'de insani ateşkes ve insani yardım erişimi için baskıları, kararlı bir şekilde devam edecek." ifadesini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) BM Daimi Temsilci Yardımcısı Mohamed Issa, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, çok büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Issa, yaşanan felaket karşısında konseyin bir ateşkes kararı alamadığını belirterek ‘’ Genel Sekreter'in uyarıları, insani yardım aktörlerinin çağrıları karşısında, bu konsey dünya kamuoyunu yalnızlaştırıyor. Gazze'deki bombardımanı durdurma çağrısında birleşemedik. Filistinlilere ne mesaj verdik? Dünyada kendilerini benzer durumlarla karşı karşıya bulabilecek sivillere gönderdiğimiz mesaj nedir? Bu oylamanın hayal kırıklığı yaratan sonucu, bizi konsey üyelerine harekete geçmeleri, Gazze'deki şiddete son vermeleri için yalvarmaya devam etmekten alıkoymayacak’’ dedi.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi, Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesine tepki gösterdi. Mansur, veto kararıyla savaş suçlularına daha fazla süre tanındığını belirtti ve uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarına karşı çıkmaya çağırdı.

Hamas, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesini İsrail'in Filistin halkının öldürülmesine doğrudan katılımı olarak değerlendirdi.



Yeni yorum ekle