Emir Abdullahiyan: İran yaptırımlar altındaki ülkeler arasında bir birlik oluşturmaya çalışıyor

Çar, 06/12/2023 - 16:34

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, İran ile Rusya arasında tek taraflı yaptırımlara ilişkin ortak deklarasyonun imzalanması ile ilgili olarak Tahran'ın Batı yaptırımları altındaki ülkeler birliği oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Welayet News  - Hazar Denizi Kıyı Ülkeleri 12. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Moskova'da bulunan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hazar Hakları Sözlemesi'ne ilişkin anlaşmanın tamamlanıp uygulanmaya konulması gerektiğini belirtti.

Emir Abdullahiyani "Hazar Hakları Sözleşmesi, daha önce dört ülke arasında imzalanmış  ve dört ülkenin parlamentolarında da onaylanmıştır ancak henüz İran meclisi tarafından onaylanmamasının sebebi, anlaşmaya göre Hazar Denizi'nin kullanım şeklinin tüm ülkeler için netleştirilmesi için öncelikle Hazar Denizi'ne  kıyısı olan beş ülkenin, mutabakata varılan bir yöntemle başlangıç çizgisini çizmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu. 

Emir Abdullahiyan açıklamalarının devamında "İran'ın Hazar Denizi'ne kıyısı olan diğer dört ülkenin kıyılarından farklı olduğu dikkate alındığında, Dışişleri Bakanlı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Merkezleri, Hazar bölgesinde kolektif işbirliği şeklinde anlaşılabilecek bir mekanizmanın  yanı sıra İran'ın ekonomik çıkarlarının azami düzeyde sağlanması ve  amacıyla konuyu ciddi bir şekilde takip etmektedir." dedi.



Yeni yorum ekle