NYT: Kassam, İsrail'in nükleer silah saklanan üssünü vurdu

Çar, 06/12/2023 - 16:22

Hamas'ın 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı Operasyonu' sırasında İsrail'in nükleer silahlarının depolandığı ileri sürülen Sdot Micha askeri üssüne de füze isabet ettiği iddia edildi.

Welayet News  - New York Times'ta yer alan haberde, üste bulunan nükleer başlıklı füzelerin isabet almadığı ancak saldırının depolama tesisine yakın bir bölgede yangına sebep olduğu ifade edildi.

İşgalci İsrail ordusundan kaynaklar konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Gazze'nin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan üsse yönelik saldırının 7 Ekim sabahı 10.00 civarlarında gerçekleştiği, bölgeye düşen füzenin yangın başlattığı belirtildi.

Haberde, Hamas'ın üsteki nükleer füzelerin varlığından haberdar olup olmadığının belirsizliğini koruduğu vurgulandı.

Siyonist İsrail rejimi hiçbir zaman nükleer silaha sahip olduğunu kabul etmedi veya reddetmiyor.

Ancak daha önce ortaya atılan iddialara göre İsrail, 1967'deki 6 Gün Savaşı'nın ardından 1960'ların sonunda ilk nükleer silahını geliştirdi.

Washington merkezli kuruluş Silah Kontrolü Birliği'nin tahminlerine göre İsrail'in elinde yaklaşık 90 nükleer savaş başlığı mevcut.
Buna göre İsrail, dünyada Rusya, ABD, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Pakistan ve Hindistan'ın ardından en çok nükleer silaha sahip ülke sayılıyor.

Nükleer silah riski

Telegraph'a konuşan Silah Kontrolü Birliği Direktörü Darly Kimball konuyla ilgili, "Hamas'ın üste nükleer silahlar olduğunu düşünerek mi saldırdığı bilinmiyor. Ancak bu, nükleer silahlara sahip bir ülkenin sıcak savaşa girmesi durumunda ortaya çıkan doğal risklerden biri. Aynı risk birçok terör ağının faaliyette olduğu Pakistan için de geçerli. Pakistan'a ait askeri üsler de geçmişte hedef haline gelmişti. Bu da benzer bir durum" ifadelerini kullandı.

Amerikan Bilim İnsanları Nükleer Bilgi Federasyonu Direktörü Hans Kristensen ise, New York Times'a yaptığı açıklamada, üste çıkan yangının füzelere ulaşması durumunda dahi yeraltı depolama tesislerinin nükleer silahları koruyacağını söyledi.

Kristensen, "Yine de bu tip şeyler ters gidebilir" diye konuştu.



Yeni yorum ekle