İsrailli Yazar: Ukrayna’da bu kadar insan ölse dünya dehşete düşerdi

Pt, 04/12/2023 - 07:48

Katil İsrail’in Gazze’deki katliamlarını eleştiren Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesinin köşe yazarı Gideon Levy, "Ukrayna'da insanlar bu oranlar karşısında dehşete düşerdi" dedi.

Welayet News - Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesinin köşe yazarı Gideon Levy, "Gazze'de kaç Filistinlinin ölmesi (sizin için) çok fazla?" başlıklı yazısında, Gazze'deki savaşın "ne pahasına olursa olsun" sona ermesi gerektiğini belirtti. "Haklı öfkemiz yatıştığında, savaşı daha tarafsız bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor" diyen Levy, İsrail'in artık Gazze Şeridi'ni vurmak için meşru bir gerekçesi kalmadığını söyledi.

Rehine değiş tokuşunun beklenenden iyi gitmiş olsa da çoğunun henüz serbest bırakılmadığını hatırlatan ve bunun için çalışılması gerektiğini belirten Levy, "…bu da muhtemelen İsrail'deki son Filistinli mahkumun da serbest bırakılması anlamına gelecektir. Bu fikri hazmetmekte zorlananların buna alışmaya başlamaları akıllıca olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bunu başarmak için savaşı sürdürmeye gerek olmadığını, "aksine, savaşı sürdürmenin rehinelerin serbest bırakılmasını engelleyebileceğini" belirten Levy, "Rehinelerin tamamı sadece anlaşmalarla serbest bırakılabilir. Anlaşma da ancak ateşkes koşulları altında gerçekleşebilir" dedi.

"Hamas'ın geleceği savaşa değil, uluslararası antlaşmalara bağlı"

İsrail'in, Hamas'ı yok etme hedefiyle ilgili söylediklerine şüpheci bir şekilde ele alan Levy, şu ifadeleri kullandı:

"Bize(Hamas'ın) altyapısının ve komuta merkezlerinin çoğunun Gazze'de olduğu söylendi. Biz de şehri yok ettik. Şimdi bize çoğunun aslında Han Yunus'ta olduğunu söylüyorlar. Han Yunus'u yok etmeyi bitirdiğimizin ertesi günü de bize asıl önemli altyapının Refah'ta olduğunu söyleyecekler. O zaman biz de Refah'ı yok edeceğiz, ta ki onlar bize Hamas'ın kalbinin aslında Refah'ın Mısır kısmında attığını söyleyene kadar. Tıpkı ufka yaklaşır gibi, bu hedefe de ne zaman yaklaşsak bizden uzaklaşmaya devam edecek."

İsrail'in, Hamas'ı yok etme hedefine hala ulaşamadığına dikkat çeken Levy, bu hedefe "aklı başında bir bedel ödense bile ulaşılamayacağını" söyledi. Levy, "Hamas ağır bir darbe aldı. Hamas'ın geleceği artık savaşın devam etmesinden ziyade varılacak uluslararası anlaşmalara bağlı" dedi.

"Ukrayna'da insanlar bu ölüm oranları karşısında dehşete düşerdi"

İsrail'in Gazze'de beş bini çocuk toplam 20 bin kadın ve erkek öldürdüğünü söyleyen Levy, İsrail ordusunun verdiği rakam beş bin Hamas militanı gerçekten öldürülmüş olsa bile, oranların "dehşet verici" olduğunu belirterek, "Ukrayna'da insanlar bu oranlar karşısında dehşete düşerdi" dedi.

Gazze Şeridi'ndeki ölümlerle ilgili sorgulamasına devam eden Levy, yazısına şu ifadelerle devam etti:

"Ne kadar korkunç olurlarsa olsunlar beş bin savaşçıyı/teröristi/çatışmaya katılanları/silahlı adamları öldürmek için beş bini çocuk olmak üzere 20 bin kişinin öldürülmesine gerçekten izin verilebilir mi? Peki 100 bin sivilin öldürülmesine de izin verilebilir mi? Bir milyon? Bu soruya 'Gerektiği kadar' yanıtının verilmesi olağandır ve açıkça ahlak dışı ve kabul edilemezdir.

Savaşın yeniden başlaması Gazze'nin güneyini işgal ve tahrip etmek anlamına geliyor. Savaştan önce bu bölgede yaşayan Gazzelilerin sayısının iki katından fazlası şu anda bu bölgeye sıkışmış durumda. Savaştan önce bile dünya standartlarına göre yoğun bir nüfusa sahipti.

"Geriye kalan tek şey kül olduğunda nereye gidecekler?"

Peki hepsi nereye gidecek? Yıkılmış kuzeye mi? Gazze'nin aşırı kalabalık kasabası olan El-Mevasi'ye mi? Dışarıya kapalı Mısır'a mı? Peki savaş bittikten sonra, Gazze'de tek bir taş bile kalmadığında, toplanacak odun, sobalar için kömür, ekmek, ateş, su kalmadığında ve Moshe Tabenkin'in bir şiirinden alıntı yapacak olursak, geriye kalan tek şey kül olduğunda nereye gidecekler? Bunu hesaba katmadan savaşa devam etmek mümkün değil.

"İsrail'in yeminli müttefikleri bile onu terk edecek"

İsrail'in giderek artan uluslararası zararını hesaba katmadan savaşa devam etmek de mümkün değil. Gazze'den gelen yeni ölüm ve yıkım görüntüleri, İsrail'in yeminli müttefikleri arasında bile itibarının son kırıntılarını da yok edecektir. Hamas'ı yeneriz ve dünyayı kaybederiz. Hamas'ı yeneriz ve kendi vatandaşlarımızdan bazılarının gözünde bile bir canavara dönüşürüz. Peki sonra ne olacak?"

(Karar)



Yeni yorum ekle