BM: Gazze'deki geçici ateşkes kilit sorunları çözemez

Çar, 29/11/2023 - 08:12

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Hamas arasında anlaşmaya varılan "insani aranın" kilit sorunları çözmediğini dile getirdi.

Welayet News  - BM Genel Sekreteri Guterres, Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ile düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Gazze'de asıl "insani ateşkes" ilan edilmesi gerektiğini belirten Guterres, "İnsani ara, doğru yönde atılmış bir adımdı. Umut sembolüydü ancak karşı karşıya olduğumuz kilit sorunları çözmüyor" dedi.

Guterres, koşulsuz ve derhal esirlerin salınmasını ve insani yardımların Gazze'deki insanlara hemen ulaşmasını sağlayacak "insani ateşkes"te ısrarcı olduklarını vurguladı.

"İnsani ara"nın sona ermesinin ardından yeniden saldırılarına başlayacağını söyleyen Siyonist Rejim'e de mesaj gönderen Guterres, "Mesajım çok açık. İnsani ateşkese ihtiyacımız var" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" amacıyla Aksa Tufanı isimli bir operasyon başlatmıştı.

Bununla birlikte İsrail Gazze halkına saldırmaya başladı. 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

Hamas ile İsrail arasında geçici ateşkes

İşgalci İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.

Katar, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda geçici ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurmuştu.



Yeni yorum ekle