İran: ABD, Suriye'deki yasa dışı eylemlerini durdurmalı

Çar, 29/11/2023 - 08:08

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, “ABD, Suriye'deki yasadışı eylemlerini durdurmalı ve yasadışı işgaline son vermelidir” dedi.

Welayet News  - İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani, BM Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Suriye'deki duruma ilişkin toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye’deki insani krizin hala ciddi olduğunu belirterek, “Suriye halkı derin ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler ve insani yardım ortaklarının ihtiyaç sahiplerine temel yardım sağlama çabalarına rağmen, başta ABD olmak üzere yasa dışı tek taraflı yaptırımların etkisi, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere Suriye halkının zorluk yaşamasına neden oluyor” dedi.

Emir Said İrevani, “Suriye'deki insani yardım ve yeniden inşa projeleri, Suriye hükümeti üzerinde siyasi baskı kurma aracı olarak kullanılmamalıdır. İnsani yardımın Suriye'nin tüm bölgelerine tarafsız ve apolitik olarak gönderilmesinin insanların hayatını kurtarmak için hayati bir önlem olmasından emin olmak önemlidir” ifadelerinde bulundu.

İrevani, İran’ın Suriye hükümetinin 10 Kasım 2023'te, Birleşmiş Milletler ve uzman kuruluşlarına Bab El Selam ve Al-Rai kapılarının kullanma iznini üç ay daha uzatma kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

İrevani, “Güvenlik Konseyi'nin kararlı bir yanıt verememesi, İsrail rejiminin Suriye topraklarına yönelik saldırganlığını sürdürmesine neden olmuş. İsrail rejimi, Gazze halkına karşı işlediği cinayetlerin yanı sıra, sivilleri ve kritik altyapıyı kasten hedef alarak Suriye'de terör ve saldırganlık eylemlerini sürdürüyor” ifadesini kullandı.

İran’ın Siyonist rejimin iğrenç terör eylemlerini, özellikle de 26 Kasım'da Şam Uluslararası Havalimanına yönelik düzenlediğini hava saldırısını şiddetle kınadığını belirten İrevani, Güvenlik Konseyi'nden Siyonist rejimin Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal etmesini kınamasını istedi.

İrevani, “ABD güçlerinin Suriye'deki yasadışı varlığı ve devam eden işgali, bu ülkedeki güvensizliğin ana kaynağıdır ve Suriye ve daha geniş bölgedeki terör örgütlerinin beslenmesi için elverişli bir ortam sağlamıştır” dedi.

İrevani, “ABD, Suriye'de terörizmle mücadele ettiğini iddia ediyor, ancak Suriye'deki yasa dışı eylemleri, ABD'nin ve İsrail rejiminin bölgedeki siyasi planlarını ilerletmek için terör örgütlerine koruyucu bir kalkan sağlıyor” ifadesini kullandı.

İrevani, “Ayrıca Gazze'deki durum nedeniyle Suriye'de gerilimin yayılmasından endişe duyduğunu dile getiren ABD, bu durumdan yararlanarak Suriye'deki gerilimi ve istikrarsızlığı artırmaya çalışıyor. Biz hala Suriye krizinin diplomatik ve siyasi yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” diye kobnuştu.

İran’ın, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü desteklediğini ifade eden İrevani, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bu konuda temel bir rol oynuyor. Bu konunun ele alınmasında Suriye hükümeti ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği arasındaki yapıcı diyaloğu memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz” dedi.

İran'ın, Suriye halkının acılarının hafifletilmesine yardım etmeye devam etme konusundaki kararlılığını vurgulayan İrevani, “İran hiçbir zaman Suriye'de veya başka yerlerde ABD askeri güçlerine karşı herhangi bir eylem veya saldırıya katılmadı. İran, bölgede barış ve güvenliğin geliştirilmesi yönündeki taahhütlerine her zaman bağlı kalmıştır” ifadelerinde bulundu.

İrevani ayrıca konuşmasına “ABD, Suriye'deki yasadışı eylemlerini durdurmalı, yasadışı işgaline son vermeli ve tüm üye ülkelerin ulusal egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü desteklemesini ve bunlara saygı duymasını gerektiren ilgili Güvenlik Konseyi kararları da dahil olmak üzere uluslararası yasal yükümlülüklerine uymalıdır. Bu tür eylemler bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin geliştirilmesi açısından çok önemlidir” ifadelerini ekledi.



Yeni yorum ekle