İspanya'da Filistin'i destekleyen Sosyal Haklar Bakanı'na yeni kabinede yer verilmedi

Çar, 22/11/2023 - 06:51

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından 16 Kasım'da Kongre'den güvenoyu alan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Genel Başkanı ve Başbakan Pedro Sánchez yeni kabinesini açıkladı.

Welayet News  - İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından 16 Kasım'da Kongre'den güvenoyu alan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Genel Başkanı ve Başbakan Pedro Sánchez yeni kabinesini açıkladı.

Sánchez, Ocak 2020'de kurulan ilk koalisyon hükümetindeki gibi kabinesini 22 bakandan oluştururken, bakanlıkların 17'si PSOE'den, 5'i de koalisyonunun küçük ortağı, sol partilerin ittifakıyla oluşturulan Sumar partisinden görevlendirdi.

Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Savunma Bakanı Margarita Robles, Birinci Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, İkinci Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz (Sumar lideri), Üçüncü Başbakan Yardımcısı ve Ekolojik Geçiş ve Demografik Zorluklar Bakanı Teresa Ribera ile Dördüncü Başbakan Yardımcısı ve Finans ve Kamu Hizmetleri Bakanı Maria Jesus Montero görevlerine devam eden isimler olarak öne çıktı.

Filistin'e destek veren bakan yeni kabinede yok

Ocak 2020'de koalisyon hükümeti ortağı olan ancak parti için çekişmelerden dolayı güç kaybederek yerini sol partilerin ittifakı Sumar'a bırakan Podemos Partisi yeni hükümette bakanlık alamadı.

Geçmiş hükümette Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı olan Podemos lideri Ione Belarra ile Eşitlik Bakanı İrene Montero yeni kabinede yer almadı.

Podemos Sözcüsü Pablo Fernandez düzenlediği basın toplantısında, "Podemos'u hükümetin dışında tuttular. Çünkü kabinede kimsenin, soykırım suçlusu olan [ İsrail Başbakanı Binyamin] Netahyahu'nun tutuklanması, AB dönem başkanı İspanya'nın İsrail'in Filistin'deki soykırımını durdurmak için daha fazla şey yapması ve İsrail'le diplomatik ilişkileri kesmesi gerektiğini söylemesini istemediler" dedi.

Özellikle Podemos Başkanı Ione Belarra, son haftalarda İsrail'e karşı en sert ifadeleri olan İspanyalı bakan olarak öne çıkmıştı.

Belarra, geçtiğimiz hafta sonu, Gazze'deki "planlı soykırıma son vermek" için İsrail'e baskıların devam etmesi gerektiğini, İsrail'in Filistin halkını "yok etmeyi bırakması" için İspanya ve Avrupa hükümetlerinin çok acil önlemler almasını, İspanya'da yeni hükümetin İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesini ve Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması için Güney Afrika liderliğindeki ülkeler koalisyonuna katılmasını istemişti.



Yeni yorum ekle