Alman Der Spiegel de Netanyahuyu hedef aldı: Savaşı çıkarı için mi sürdürüyor?

Sa, 14/11/2023 - 16:36

Almanya'nın Der Spiegel dergisinde çıkan analizde, Netanyahu hedef alındı. Almanya'daki Siyonist Lobi'nin 'en güçlü yayınında' günah keçisi olarak Netanyahu'nun seçilmesi ve savaşın uzun sürmesinin eleştirilmesi, Gazze savaşında işlerin iyi gitmediğinin işareti.

Welayet News  - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD'nin CNN kanalına verdiği mülakatta 7 Ekim'deki saldırının önlenememesinin sorumluluğunu alıp almayacağına yönelik soruyu yanıtsız bırakması Almanya basınında da gündem oldu.

Der Spiegel dergisinden Richard C. Schneider'in 'Sorun çıkaran' başlığıyla kaleme aldığı analizde, "Benjamin Netanyahu, savaşın ortak sorumluluğu hakkında hiçbir şey duymak istemiyor. İktidara sarılıyor ve Filistinliler ile yakınlaşmaya engel oluyor. İsraillilerin büyük bir çoğunluğu (iktidardan) ayrılmasını talep ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

'KENDİSİ DIŞINDA HERKES SORUMLU'

Netanyahu'nun 'kendisi için tipik denebilecek bir şekilde Gazze savaşından kendisi dışında herkesi sorumlu tuttuğu' yorumuna yer verilen analizde, Netanyahu'nun 7 Ekim'deki saldırının engellenememesinde istihbarat birimini ve orduyu sorumlu tuttuğu hatırlatılarak, "Ona göre, hiçbir şey bilmiyordu, onu hiç uyarmamışlardı" denildi.

Bunun gerçekle tam anlamıyla uyuşmadığına dikkat çeken Der Spiegel, "Sorumluluk kelimesini hiç ağzına almıyor; çünkü bunu ciddiye alacak olsa, bunun onun için anlamı istifa olurdu. En geç çatışmalar bittikten sonra" ifadelerini kullandı.

'YÜZLEŞMEKTEN KAÇMAK İÇİN SAVAŞI UZATIYOR OLABİLİR Mİ?'

Analizde, İsrail kamuoyundaki tartışma ve görüşler şu sözlerle anlatıldı:

"Netanyahu'nun bu savaşı gerçekten ülkesinin çıkarı için mi ya da belki daha çok kendi çıkarı için mi sürdürdüğü sorusu İsrail kamuoyunda uzun süredir soruluyor. Halkıyla yüzleşmek zorunda kalmamak için çatışmaları uzatmak istiyor olabilir mi? Netanyahu'nun eski milli güvenlik danışmanı Yaakov Amidor bile bu yönde görüş bildiriyor; ultra Ortodoks Şaş partisinden Çalışma Bakanı Yoav Ben-Tzur da aynı şekilde.

İsrail toplumu kaynıyor. Kasım ayının başında yapılan bir anketin sonucuna göre, halkın yüzde 76'sı Netanyahu'nun görevi bırakması gerektiği görüşünde. Yüzde 64, savaş biter bitmez yeni seçimlerin yapılmasından yana."

'BAŞBAKAN, BARIŞÇIL BİR GELECEĞİN ÖNÜNDE ENGEL'

Çatışmalar başlamadan önce tartışmalı yargı düzenlemesini protesto eden eylemcilerin temsilcisi Moshe Radman Abutbul'un sözlerine de yer verilen analizde, kendisinin de Netanyahu'nun bir an önce gitmesini talep ettiği belirtildi.

Netanyahu'nun çatışmalar sona erdiğinde Gazze'de ne olacağı yönünde net bir görüş ifade etmediğini de hatırlatan Spiegel, analizine şu değerlendirmeyle son verdi:

"Filistin yönetimi, İsrail'in müzakereler için masaya oturabileceği tek Filistin kurumu. Fakat Netanyahu ve aşırılıkçı koalisyon ortakları bunu yapmıyor. Yani, başbakan, barışçıl bir geleceğin önündeki engel. ABD bunu muhtemelen böyle görüyor, tıpkı her geçen gün daha fazla İsraillinin gördüğü gibi. Netanyahu'nun hükümet başkanı olarak günleri sayılı olabilir." (Kaynak: Spiegel/duvar/Hürseda)



Yeni yorum ekle