İsrail’den Mısır’a gaz akışı bu ay %60 arttı

Sa, 14/11/2023 - 11:28

Bloomberg’deki habere göre Gazze’deki savaştan kaynaklanan güvenlik kaygılarının azalması ve önemli bir doğalgaz sahasının üretime yeniden başlamasıyla birlikte, İsrail’den Mısır’a doğalgaz akışı bu ay %60 civarında arttı.

Welayet News  - Kasım ayının başlarında 250 milyon metreküp olan arzın günde 350-400 milyon metreküpe yükseldiğini söyleyen ismini açıklamak istemeyen bir kaynak, yine de bu rakamın, savaş öncesindeki normal akışların neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekiyor.

Chevron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tamar gaz sahasından İsrail ve bölgedeki yerel müşterilere tedarik yapmaya başladığını duyurdu. Saha, Aksa Tufanı operasyonunun ardından ‘güvenlik kaygıları’ nedeniyle geçen ay kapatılmıştı. Mısır’ın geçen ayın sonlarında tamamen durduğunu bildirmesinin ardından İsrail’den yapılan sevkiyatlar giderek artıyor.

Mısır, İsrail’den gelen arzın bir kısmını kendi talebini karşılamak için kullanıyor ve fazlasını sıvılaştırılmış doğal gaz olarak başta Avrupa olmak üzere ihraç ediyor.

Normalden daha yüksek sıcaklıklar Mısır’daki elektrik talebini artırdı ve elektrik kesintileri hâlâ yaygın. Hükümetin planı Avrupa’ya LNG ihracatını Ekim ayında yeniden başlatmaktı fakat savaş gaz arzını kesti ve sıcaklar Kasım ayına kadar uzadı.

Bloomberg tahminlerine göre Mısır’ın LNG ihracatı bu kış bir ay önceki tahminlere kıyasla %40 daha düşük olabilir. Ukrayna savaşının ardından bölgenin Rus gazını ikame etmeye çalışması nedeniyle ülke geçen yıl LNG’sinin %80’ini Avrupa’ya ihraç etmişti. (Marbuta)



Yeni yorum ekle