İran'dan Blinken'in İddialarına Yanıt; BMGK Kararlarını Veto Eden ABD’dir

Çar, 25/10/2023 - 08:45

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin’de devam eden çatışmaları ve Ortadoğu’daki son durumu görüşmek üzere üst düzey toplandı.

Welayet News  - 15 üyeli konseye hitaben bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin savaşın genişlemesini istemediğini öne sürerek İran’ı suçlu göstermeye çalıştı.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani da toplantıda yaptığı konuşmada Blinken'in İran hakkındai iddialarına yanıt verdi.

ABD'li yetkilinin suçlamalarını reddeden İrevani, "İran, acil ateşkes talebinin onaylanması ve İsrail rejiminin amansız askeri saldırganlığının ve bir milyondan fazla insanın Gazze'den zorla yerinden edilmesinin durdurulması çağrısı konusunda uluslararası toplumla aynı çizgidedir." dedi.

Said İrevani, Gazze'deki son gelişmeler hakkında şunları kaydetti:

"Gazze'de Uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olan Filistin halkının vahşice öldürülmesine tanık oluyoruz. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 500'den fazla masum sivilin ölümüne neden olan El Ehli Hastanesi'ne yönelik terör saldırıları bir savaş suçu olabilir."

İrevani ayrıca, "BM üyelerinin çoğu, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını onaylayan ve silahlı direniş de dahil olmak üzere meşru mücadelelerini destekleyen çok sayıda kararın onaylanmasına rağmen, ne yazık Güvenlik Konseyi bu kararların uygulanması konusunda engellerle karşılaşmıştır. Bu engelin sebebi ise ABD'nin 40'tan fazla kararda veto hakkını kullanmasıdır." diye konuştu./mehr



Yeni yorum ekle