Lavrov: İsrail'in Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Kararlılığımızı Her Zaman Vurguladık

Sa, 24/10/2023 - 07:18

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘3+3’ formatında bir sonraki dışişleri bakanları toplantısının 2024 yılının ilk yarısında Türkiye'de yapılacağını belirtti.

Welayet News  - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bugün Tahran’da yapılan ‘3+3’ formatındaki toplantının ardından yaptığı açıklamada ‘3+3’ formatında bir sonraki dışişleri bakanları toplantısının 2024 yılının ilk yarısında Türkiye'de yapılacağı bilgisini verdi.

Lavrov, “Tüm bunlar, önümüzdeki yılın takriben ilk yarısında yapılması planlanan ikinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacak olan Türk meslektaşlarımız tarafından koordine edilecek” ifadelerini kullandı.

‘ABD, Ortadoğu’daki çatışmaya müdahale eden lider ülkeler arasında yer alıyor’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın çatışmaya üçüncü tarafların müdahalesi ile ilgili açıklamalarını da yorumlayan Lavrov, şunları söyledi:

“Antony Blinken'in çatışmaya üçüncü tarafların müdahalesine ilişkin tahminlerine gelince, ABD zaten müdahale eden lider ülkeler arasında yer alıyor. İki uçak gemisi grubunu ve anladığım kadarıyla ağır silahlar da dahil olmak üzere gerekli tüm silahlarla donatılmış birkaç bin askeri çatışma bölgesine gönderiyor. Herhangi bir devlet tarafından atılan bu tür inisiyatif adımları ne kadar fazla olursa, çatışmanın tırmanması riski, tehlikesi de o kadar yüksek olur.”

'Barışa sadece İsrail'in değil, Filistinlilerin de ihtiyacı var’

Rusya'nın her zaman İsrail'in güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını vurguladığına dikkat çeken Lavrov, bu ülkenin barışa ihtiyacı olduğunu, fakat aynı zamanda Filistinlilerin de barışa ihtiyacı olduğunu vurguladı:

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortadoğu'ya ilişkin uluslararası konuşmalarında özel olarak İsrail'in güvenliğinin sağlanmasına yönelik kararlılığımızı her zaman vurguladı. Bu ülkenin hangi jeopolitik şartlarda geliştiğini görüyoruz. Onun barışa ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. Ancak komşularının da barışa ihtiyacı var. Buna Suriye, Lübnan ve Filistinliler de dahildir.”

Rus diplomat, Rusya'nın Filistin-İsrail çatışmasının çözümüne yardım etmeye hazır olduğunu, Moskova'nın tüm taraflarla normal ilişkiler içinde olduğunu da sözlerine ekledi.



Yeni yorum ekle