İsrail'in Yalanı Görüntülerle Ortaya Çıktı

Cu, 20/10/2023 - 07:36

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ve Hamas yaptığı açıklamalarla İsrail'in sosyal medyadaki resmi devlet hesabından, 'Gazze'deki hastaneye ne olduğunu hala sorgulayanlar için elimizde belge var.' başlığıyla paylaştığı görüntüleri yalanladı.

Welayet News  - Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medya hesabından, Hamas ise yaptığı açıklamada, söz konusu görüntülerin paylaşılmadan önce manipüle edilecek şekilde kırpıldığı ve ters çevrildiğinin tespit edildiğini aktardı.

Görüntülerin düzenlenmemiş hali incelendiğinde, Gazze'den çıkan füzelerin, İsrail yönüne doğru gittiği ve vurulan hastanenin, füzelerin gidiş yönünde olmadığının belirlendiği vurgulanan açıklamada, "İsrail'in sosyal medyadaki resmi devlet hesabından, 'Gazze'deki hastaneye ne olduğunu hala sorgulayanlar için elimizde belge var.' başlığıyla paylaşılan görüntüler manipülasyon içermektedir." ifadesine yer verildi.

Görüntülerin ham halinde de görüldüğü gibi, Gazze'den çıkan roketlerin yönü ile hastanenin konumunun ters olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hamas roketlerinin karanlıkta bıraktığı iz açıkça görülmektedir. Bu izler, roketlerin fırlatma alanı ve gidiş yönünün belirlenmesini kolaylaştırmaktadır. Hastaneye saldırı, sol üst köşede görülen ve Gazze'den atılan roketlerle ilgisi olmayan bir parlamanın hemen ardından gerçekleşmektedir. İsrail resmi devlet hesabından paylaşılan görüntülerde ise roket fırlatma alanı olarak belirtilen konumun hastanenin diğer tarafına geçtiği, dolayısıyla hastanenin roketlerin fırlatılış yönüne alındığı belirlenmiştir. Ayrıca sol köşedeki şüpheli parlama görüntülerden çıkarılmıştır. Yüksek çözünürlükte görüntüler olmasına rağmen düşük çözünürlükte görüntüler kullanılarak manipülasyonun fark edilmemesi amaçlanmıştır."

'SORUMLULUKTAN KAÇMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ise yaptığı açıklama da şunları kaydetti:

"Bugün, 'İsrail' İşgal Varlığı, 'İsrail' İşgal Güçlerinin (IOF) 17 Ekim 2023 Salı akşamı işlediği Gazze Şehrindeki 'Baptist' Arap Ulusal Hastanesini bombalama suçunun sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor. Bu iğrenç suç, kuşatma altındaki bölgede güvenli hiçbir yer bırakmayan 'İsrail' vahşi saldırganlığının alevlerinden korunmak için hastaneyi sığınak olarak kullanan masum Filistinli sivillere karşı işlenmiştir. Baptist Hastanesi'nin Kudüs'teki Anglikan Episkopal Kilisesi'ne ait olduğunu ve Filistin'in işgalinden önce inşa edildiğini teyit etmek gerekir.

"İsrailli düşmanın, halkımıza yönelik yıkıcı savaşının en başından beri yalanlar yaydığı, Filistin direnişinin çocukları öldürdüğünü, kafaları kestiğini ve kadınlara tecavüz ettiğini tek bir kanıt olmadan iddia ettiği açıktır. Bu yalanlar dizisinin devamında, suçlarını direniş gruplarından birine atfederek suçlarından kaçmaya çalıştılar.

"Bu doğrultuda, 'İsrail' İşgal Varlığının bu iğrenç suçtan sorumlu olduğunu kanıtlayan kesin delillerden bazılarını sunuyoruz:

"1) IOF'nin birkaç gün önce Gazze Şeridi'ndeki çeşitli hastaneleri tehdit ettiği, her hastaneyle ayrı ayrı temasa geçerek tahliyelerini talep ettiği ve hastane yöneticilerini tehditlerin göz ardı edilmesinin sonuçlarından sorumlu tuttuğu bir sır değildir. Aslında bu konuda IOF sözcülerinin onlarca açık beyanı bulunmaktadır.

"2) Devam eden saldırının başından beri 'İsrail' ordusu sivil ve askeri hedefleri birbirinden ayırma ilkesini göz ardı etmiştir. Bu nedenle bombardıman sistematik olarak acil servisleri, ambulansları, sivil savunma tesislerini, okulları, camileri ve kiliseleri hedef almıştır.

"3) IOF, Gazze Şeridi'ndeki 21 hastanenin, özellikle de Gazze ve Gazze'nin kuzeyindeki vilayetlerde bulunan hastanelerin (Al-Awda, Endonezya, Kamal Adwan, Kuveyt, Al-Quds ve Al-Mamadani) yöneticileriyle temasa geçerek, hastanelerin "İsrail" askeri operasyonlarının coğrafi kapsamı içinde yer alması nedeniyle derhal tahliye edilmelerini istedi. Bu bağlamda, IOF'nin resmi sözcüleri ve bazı hastane yöneticileri Al Jazeera'ye canlı röportaj vererek IOF'nin Gazze Şeridi'ndeki hastaneleri hedef almaya yönelik önceden planlanmış niyetini ortaya koydu.

"4) 14 Ekim 2023 günü saat 20:30'da IOF Baptist Hastanesine iki top mermisi atmış ve ertesi sabah hastane müdürü Dr. Maher'i arayarak Ayyad, ona şöyle dedi: 'Dün akşam sizi iki top mermisiyle uyardık, peki neden şu ana kadar hastaneyi boşaltmadınız?!' Bu telefonun ardından hastane müdürü Britanya'daki Evanjelik Kilisesi'nin piskoposuyla temasa geçerek olaydan haberdar etti, o da uluslararası kuruluşlarla temasa geçerek hastaneye hastanede kalabileceklerine dair bir mesaj gönderdi. Ancak hiçbir uyarı yapılmadan, IOF hava saldırıları salı akşamı hastaneye ve yerlerinden edilmiş masum Filistinli sivillere yönelik katliamı gerçekleştirmek üzere geri döndü.

"5) Katliamın hemen ardından IOF sözcüsü saat 21:17'de 'X' ve 'Telegram' platformlarındaki sayfasında 'Hamas terör örgütünün güvenli bir sığınak olarak görmemesi için Baptist Hastanesi ve diğer beş hastanenin boşaltılması uyarısında bulunmuştuk' şeklinde bir açıklama yayınladı. Bu ifade, bu katliamın açık bir iddiasıdır ve Telegram'daki sayfasına eklenen bir 'ekran görüntüsü' ile belgelenmiştir, ancak çok sayıda kurban için katliamın büyük ölçeğini ve Arap, bölgesel ve uluslararası toplulukların öfkeli tepkilerini gördükten sonra gönderiyi hızla silmiştir. Daha sonra, ilk açıklamayı yayınladığını reddeden başka bir açıklama yayınlayarak bunu yalanladı.

'İSRAİL SİRENLERİ DEVREYE GİRMEDİ'

"6) Olay öncesinde ve sırasında direniş grupları işgal altındaki topraklara herhangi bir füze atmadı, 'İsrail' sirenleri devreye girmedi ve Demir Kubbe füzeleri fırlatılmadı. Dahası, onlarca keşif uçağı Gazze Şeridi'nin (365 km2) gökyüzünden ayrılmıyor, günün her saati her santimetrekareyi fotoğraflıyor ve izliyor. Eğer katliam, 'İsrail' İşgal Varlığının yalan yere iddia ettiği gibi direnişin füzelerinden kaynaklansaydı, neden iddialarının bir resmini göstermezlerdi?

"7) 'İsrail' İşgal Varlığı, bu katliama İslami Cihad tarafından fırlatılan bir füzenin neden olduğunu iddia etti. Ancak, fırlatıldıktan hemen sonra direniş gruplarının füzelerini nasıl tespit edebildiklerini ve ayırt edebildiklerini merak ediyoruz!

"8) IOF askeri sistemi tüm operasyonlarını gün, saat, dakika ve saniye olarak belgelemekte ve kaydetmektedir ve daha önceki tüm zamanlarda medya organları bu katliamdan çok daha az şiddetli katliamları duyurmak veya inkâr etmek için ortaya çıktılar, öyleyse sorumsuzluklarını ilan etmek için 4 saatten fazla beklemelerine neden olan şey tahrifat, yalan ve aldatma senaryoları örmekten başka nedir?

DİRENİŞİN ELİNDEKİ FÜZELER

"9) Direnişin füzelerinin bir ölçüde 'ilkel' olduğu ve bir seferde yüzlerce kişiyi öldürecek tahrip gücüne sahip olmadığı açıkça bilinmektedir. Ve önceki çatışmaların ve mevcut çatışmanın tarihi boyunca, hiçbir direniş füzesi bu "İsrail" ölümlerinin onda birine neden olmamıştır.

"10) Patlama anını belgeleyen tek video görüntüsü, alev kütlesinin ve patlama sesinin, devam eden saldırı günleri boyunca diğer 'İsrail' bombalarıyla aynı olduğunu ortaya koymaktadır ki bu da füzenin 'İsrail' menşeli olduğunu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlamaktadır.

'SAVAŞ SUÇUDUR'

"Hastanelere yönelik kasıtlı saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü'nün (8, 2, b, 9) Maddesinde öngörülen bir savaş suçudur. Buna göre Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısını, Anayasa'nın 6. Maddesi hükümleri uyarınca, soykırım savaşı çerçevesine giren bu suçla ilgili bir soruşturma açmaya resmen çağırmaktadır. Bu kanlı eylemler, Filistin halkının varlığını inkâr eden 'İsrail' İşgal Varlığı tarafından izlenen inkar politikasına da dayanmaktadır.

"Hiç şüphe yok ki cezasızlık suçu besler ve suçları soruşturmak insanları korumanın bir yoludur. Dahası, eğer yasal ve adli bir müdahale gerekliyse, bu suça verilecek yanıt her şeyden önce insani ve küresel olmalıdır. Bu tür eylemler dünyanın vicdanını sarsmalıdır, aksi takdirde 'İsrail' İşgal hükümeti hastaneleri bombalamaya karar verme özgürlüğüne sahip olsaydı, artık güvenilir bir uluslararası toplum olmazdı!

"Sonuç olarak, IOF tarafından çocuklara, kadınlara ve yaşlılara karşı işlenen soykırım niteliğinde bir katliamla karşı karşıyayız. Her zaman yaptıkları gibi, bu suçtan sıyrılmak için ne kadar yalan ve uydurma örmeye çalışırlarsa çalışsınlar, bu suçun tek sorumlusu 'İsrail' İşgal Varlığıdır."/aydınlık



Yeni yorum ekle