İran Artık Füzeler Konusunda Güvenlik Konseyi Çerçevesinde Herhangi Bir Kısıtlamaya Tabi Değil

Per, 19/10/2023 - 06:21

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Nükleer Anlaşma Başmüzakereci Ali Bakıri, Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararına göre, bugünden itibaren İran'ın, Güvenlik Konseyi'nde balistik füzelerin transferlerine ilişkin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadığını açıkladı.

Welayet News  - İran  Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve İran’ın Nükleer Başmüzakerecisi Ali Bakıri, KOEP ve İran'ın füze kısıtlamalarının sona ermesine ilişkin olarak sosyal medya platformu X’deki kişisel hesabında şunları yazdı: ‘Bugün (18 Ekim) itibarıyla, Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı Kararı uyarınca, İran İslam Cumhuriyeti'ne balistik füzelerle ilgili faaliyet ve transferlerine haksız olarak uygulanan tüm kısıtlamalar sona erecek ve İran artık Güvenlik Konseyi çerçevesinde herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacaktır.

Bugün itibarıyla 2231 listesinde yer alan kişi ve kuruluşlara mal varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere uygulanan tüm kısıtlamalar sona erecek ve liste Birleşmiş Milletler internet sitesinden kaldırılacaktır.

2231 sayılı karara dayanarak İran'a karşı ulusal veya bölgesel düzeyde uygulanan tüm kısıtlayıcı uygulama ve yaptırımlara son verilmelidir. Bu çerçevede bu kısıtlamaların sürdürülmesi veya yeni yaptırımların uygulanması 2231 sayılı Kararın metnine ve ruhuna açıkça aykırıdır.’

Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararında yer alan maddeye dayanan anlaşmaya göre, BM'nin İran'ın füze faaliyetlerine yönelik kısıtlamaları bugün (18 Ekim) sona erecek.

Bu arada Avrupa Birliği dün, 18 Ekim 2023 ‘KOEP Geçiş Günü’ sonrasında "Nükleer silahların yayılmasına yönelik yaptırımlar sistemi kapsamında İran'a yönelik kısıtlayıcı önlemleri sürdüreceğini duyurdu.

Avrupa Birliği’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: ‘Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler tarafından nükleer faaliyetlere veya Devrim Muhafızları'na bağlı balistik füzelere ilişkin kişi ve kurumlara uygulanan yaptırımların sürdürülmesine yönelik yasaları onayladı.’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de Avrupa'nın eylemine yanıt olarak şunları söyledi: ‘Avrupa Birliği Konseyi'nin bu eylemi, Birliğin ve üç Avrupa ülkesinin KOEP ve 2231 sayılı Karar kapsamındaki yükümlülüklerinin açık bir ihlalidir ve kötü niyetli bir eylemdir.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bu kararı kınarken, bunun tek taraflı, yasa dışı ve siyasi açıdan meşrulaştırılamaz bir eylem olduğunu belirtti.

Kenani şunları vurguladı: ‘Böyle bir eylem, Birliğin ve üç Avrupa ülkesinin KOEP’in tam olarak uygulanmasına yönelik taahhütlere ilişkin iddiaları ve yaklaşımlarıyla çelişmektedir.’



Yeni yorum ekle