Haaretz: İsrail'in Mescid-i Aksa Operasyonundaki Yenilgisi Ekim Savaşından Binlerce Kat Daha Kötüydü

Ct, 14/10/2023 - 12:22

Siyonist medya ve çevreler, bu rejimin askeri ve siyasi yapısının Aksa Tufanı operasyonunun sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olmadığını itiraf ederken, İsrail'in bu operasyonda daha önceki savaşlara, özellikle de Ekim 1973 savaşına göre çok daha ağır bir yenilgi aldığına inanıyorlar.

Welayet News  -  Siyonistlerin Filistin direnişinin Aksa Tufanı operasyonunda yenilgiye uğratıldığına ilişkin itiraflarının devamında İbrani gazetesi Haaretz şunları yazdı: "İsrail'in Mescid-i Aksa Tufanı operasyonunda uğradığı yenilgi, Ekim 1973 savaşından binlerce kat daha kötüdür. Dünyadaki ülkeler ve saygın kuruluşlar, İsrail'in her zamankinden daha zayıf ve savunmasız olduğuna dair bilgilere sahiptir.
Genelkurmay Başkanı ve Amman Komutanı, Filistin operasyonlarına ilişkin güvenlik ve askeri uyarıların farkındaydı ancak Netanyahu güvenlik durumu konusunda hâlâ iyimserdi ve aynı şekilde devam etti. 

Netanyahu'nun sorumluluktan kaçma girişimi başarısız oldu 

Bu Siyonist medya, Netanyahu kabinesinin İsrailliler arasında farklılık yaratarak kendilerini yalnız bıraktığını ve bunun sonucunda İsrail'in nesiller boyu sürecek bir şokla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Bu felaketin sebebi Netanyahu, sorumluluğundan kaçmaya ve suçu ordu komutanları Aman ve Şabak'a yüklemeye çalışıyor; Çünkü Ekim 1973 savaşındaki eski İsrail askeri yetkilileri gibi onlar da Filistinlilerin böyle bir saldırısını öngörmüyordu.
Haaretz raporunun devamında İsrail liderlerinin düşmanı ve onun askeri gücünü hafife aldığı, birkaç hafta sonra İsrail ordusu ve istihbarat teşkilatındaki tutarsızlıkların derinliği netleşince, pek çok memurun görevden alınması ve yargılanması yönünde talepler olacak.Ancak İsrail'in istihbarattaki başarısızlığı Netanyahu'yu bu felaketin genel sorumluluğundan kurtarmıyor. 

Aksa Tufanı operasyonu, istihbarat yetersizliği ve İsrail ordusunun hazırlıksızlığı nedeniyle başarılı oldu 

Siyonist rejimin askeri işlerinin önde gelen analistlerinden Amos Harel de Hamas operasyonunun istihbarat başarısızlığı ve İsrail ordusunun yetersiz hazırlığı nedeniyle başarılı olduğunu açıkladı.Tel Aviv'in siyasi liderleri, Mescid-i Aksa operasyonundan önceki gece güvenlik teşkilatından güneydeki güvenlik durumuyla ilgili uyarılar almış ancak dikkate almamışlardı.
Öte yandan İbrani gazetesi Ma'ariv'in yaptığı anket, Aksa Tufanı operasyonu sonrasında yerleşimcilerin Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisine verdiği desteğin keskin bir şekilde azaldığını gösterdi.
Anketin sonuçlarına göre katılımcıların yaklaşık yarısı Netanyahu ve Başbakan Benny Gantz'ın görevden alınmasını istediğini söylerken, yalnızca yüzde 29'u Netanyahu'nun görevde kalmasını tercih etti. 

Yerleşimcilerden Netanyahu ve kabinesine sert saldırı 

Aynı bağlamda Siyonist yerleşimciler dün Mescid-i Aksa saldırısında yaralanan ve hastanede bulunan İsraillilerle tanışırken
İsrail'i yok ettiklerini söyleyerek Netanyahu ve Likud partisi üyelerine sert saldırılar düzenledi.
İsrailli profesör Kamil Fuchs'un 650 kişinin katıldığı anket, bu rejimde yapılan son seçimlerde seçmenlerin yüzde 79'unun Mescid-i Aksa saldırı operasyonunu İsrail yetkilileri açısından stratejik bir başarısızlık olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.
Yerleşimcilerin yüzde 94'ü, işgal altındaki Filistin'in güneyindeki mevcut felaket durumdan ve yerleşim koruma sisteminin tamamen çökmesinden Netanyahu kabinesinin sorumlu olduğuna inanıyor. 

Siyonist çevrelerde siyasi bölünme ve sorumluluktan kaçması 

Öte yandan Gazze'deki savaşın tırmanmasına rağmen İsrail kabinesi içindeki siyasi bölünme giderek artıyor ve bu rejimin yetkilileri Gazze savaşının başarısızlıkla sonuçlanmasından birbirlerini sorumlu tutuyor.
Siyonist rejimin medyası, İsrail ordusunun sözcüsünün aktardığına göre, İsrail ordusunun dün Cuma günü 265 askerinin ailelerine, Aksa Tufanı operasyonu sonucu çocuklarının öldürüldüğü bilgisini verdiğini duyurdu.
Bu bildirim aynı zamanda Filistinli direniş gruplarının elinde esaret altında tutulan 120 asker ailesine de gönderildi.
İsrail medyası, Aksa Tufanı operasyonunun başlamasından bu yana Siyonist rejimin kayıp sayısının 1.500 kişiyi aştığını, 3.000'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. Bu istatistik henüz nihai olmamasına ve Gazze savaşının devam etmesi ve Siyonist Kara Cumartesi'nin yeni boyutlarının ortaya çıkması gölgesinde artacak olmasına rağmendır.
Aksa Tufanı operasyonunun başlangıcından bu yana Siyonist rejimin kabinesi, korku içinde yaşayan Siyonist yerleşimcilerin yoğun baskısı altında, İsrail, Gazze'deki askeri operasyonun sona ermesiyle Siyonist rejimin kamuoyunda geniş bir tartışmanın başlayacağını çok iyi biliyor. 
Gazze savaşında İsrail ordusunun varlığına rağmen zaten başlamış olan baskılar, İsrailli tutukluların aileleri ise Siyonist rejimin Başkanı Isaac Herzog'u, çocuklarının sağ salim dönmemesi halinde İsrail'de depreme neden olacakları ve çocuklarının Gazze'de kalmasına izin vermeyecekleri konusunda uyardı.
İsrailli yetkililer geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan büyük başarısızlığın sorumluluğunu üstlenmekten kaçınmaya ve bu konuda birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Bu arada Siyonist rejimin eski başbakanı Ehud Barak da İsrail'de böyle bir başarısızlığın yaşanmadığını söyledi.
Siyonist rejimin Kuzey Ordusu'nun eski komutanı Noam Tibon, bu başarısızlığın baş sorumlusu olarak Netanyahu ve kabinesini belirledi. İsrail'in 12 TV kanalına yaptığı açıklamada, Aksa Tufanı operasyonunun çıldırtıcı bir başarısızlık ve İsrail tarihindeki en büyük başarısızlık olduğunu duyurdu.
Tibon, Netanyahu'nun işlerin kontrolünü kaybettiğini ve bu başarısızlıktan kendisinin ve İsrail kabinesinin aşırı bakanları Bezalel Smotrich, Ben Gvir, Aryeh Deri ve Goldknopf'un sorumlu olduğunu söyledi.
İbranice internet sitesi Walla da Hamas'ın Siyonist rejimi kandırdığına dikkat çekerek, bu başarısızlığın sorumluluğunu Şabak ve İsrail ordusundan istedi. Söz konusu site aynı zamanda Aksa Tufanı operasyonunu da büyük bir başarısızlık olarak nitelendirdi ve İsrail'in bu operasyonda acı bir darbe aldığını vurguladı.
Bugün Siyonist rejimin Knesset'i, işgal altındaki topraklarda olağanüstü bir kabine kurulması yönünde oylamaya gidiyor. Kabine karşıtı bazı gruplar
Bu kabineye oy vermeyeceklerini açıkladılar ama söz konusu kabine Gazze savaşının yarattığı baskılar sonucunda oy kullansa bile savaşın bitmesiyle aynı anda ciddi bir krize gireceğini açıkladılar.



Yeni yorum ekle