Şeyh Zakzaki İran’da

Çar, 11/10/2023 - 15:55

Nijerya İslam Hareketi Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki İran’a gitti.

Welayet News  - Tahran'a giden Nijerya İslam Hareketi Lideri Şeyh İbrahim Zakzaki İmam Humeyni (r.a) Havalimanı'nda büyük coşku ile karşılandı.

Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya ‘da İslami faaliyetleriyle tanınan alimlerden ve Nijerya Hizbullah hareketinin kurucu lideridir.

Hatırlatmak gerekir ki, 12 Aralık 2015'te bini aşkın Nijeryalı Şii, Nijerya ordusu tarafından suçsuz olmalarına rağmen şehit düşürüldü. Bu katliam, Nijerya Müslümanlarının Zariya kentinin Bakıyetullah Hüseyniyesi'nde düzenledikleri yas merasiminde gerçekleşti. Nijerya ordusu matem merasimi düzenleyenlere vahşice saldırdı.

Bu vahşi saldırı sırasında, birçok kişi ile birlikte Şeyh Zakzaki'nin yardımcısı Şeyh Muhammed Turi ve Şeyh Zakzaki'nin doktoru Dr. Mustafa Said ve ayrıca İbrahim Osman ve Cemmi Gelima gibi Nijerya İslami Hareketi üst düzey üyeleri şehit düşürüldü. Bu cinayetin ardından ise Nijerya ordusu bu Hüseyniyeyi de ateşe verdi. Nijerya ordusu bu vahşice saldırı ile yetinmeyip daha sonraki günlerde de başka facialara imza attı. Nijerya ordusu Hüseyniyeyi yaktıktan bir gün sonra sabahtan öğlene kadar Şeyh Zakzaki'nin evine saldırıp onu desteklemek üzere toplanan sivilleri katletti. Oraya toplanan insanlar canları pahasına Şey Zakzaki'yi savundular.

Şeyh Zakzaki'nin davranışları, uzlaşmaya dayalı olup şiddetten uzaktı. Şeyh Zakzaki hiçbir zaman korumalarının silah kullanmasına izin vermiyordu. Ama Nijerya ordu güçleri onun evini de ateşe verdi ve eve saldırıp ev halkından birçok kişiyi şehit etti ve Şey Zakzaki'yi de ağır bir şekilde yaraladı. Bu saldırıda Nijerya güvenlik güçleri Şeyh Zakzaki'nin gözleri önünde 3 oğlunu şehit etti. Tabii bunun bir yıl öncesinde Kudüs günü yürüyüşleri ve gösterilerinde  Nijerya ordusu göstericilere saldırıp Şeyh Zakzaki'nin üç diğer oğlunu da şehit düşürmüştü. Böylece 1 yılda Şeyh'in 6 oğlu şehit düşürüldü.

Nijerya ordusu tüm bu cinayetlerle yetinmeyip aynı gün Şeyh Zakzaki'nin eşine de kurşun sıkıp ardından da Şeyh Zakzaki'yi kurşunlayıp onu ağır bir şekilde yaraladı ve Şeyh Zakzaki bir gözünü tamamen kaybetti ve eşi ile birlikte tutuklanarak bilinmeyen bir yere intikal ettirildi.

Nijerya İslami Direniş Hareketi Lideri Şeyh Zakzaki ve eşi, 6 yıl süren zorlu tutukluluk süresinin ardından 2021 yılı Temmuz ayında serbest bırakıldı.



Yeni yorum ekle