ABD Türkiye'ye Ait SİHA'yı Vurdu!

Cu, 06/10/2023 - 10:36

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder, Suriye'de Türkiye'ye ait silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdükleri açıkladı.

Welayet News  - Amerika'nın Sesi Türkçe'de yer alan habere göre, Pentagon Sözcüsü, Türkiye'ye ait SİHA'ların Suriye'nin kuzeyindeki Haseke'de ABD askerlerinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta hava harekatı düzenlediğini söyledi. Ryder, birkaç saat sonra SİHA'lardan birinin ABD askerlerinin bulunduğu bölgeye 500 metre kadar yaklaştığını ve Amerikalı komutanlar tarafından tehdit olarak algılanması üzerine F-16 savaş uçağıyla vurularak düşürüldüğünü belirtti.

Ryder, "Türkiye'nin ABD güçlerini kasıtlı olarak hedef aldığına ilişkin bir gösterge yok" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'le arasındaki telefonda görüştüğünü hatırlatan Ryder, görüşmenin verimli geçtiğini, "iki bakanın bir daha benzer bir olayın yaşanmaması için çaba gösterileceğine ilişkin bir anlayışa vardıklarını" söyledi.

 

'ÜZÜCÜ BİR OLAY'

ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye ait bir hava aracını ilk kez düşürdü. Gazeteciler basın toplantısında Pentagon Sözcüsü'ne bu konuda sorular yöneltti. Pat Ryder, "Üzücü bir olay. Türkiye’nin ABD güçlerini kasıtlı olarak hedef aldığına ilişkin bir gösterge yok. İletişim kanalları açık kalmaya devam edecek" yanıtını verdi.

İKİ ÜLKENİN GENELKURMAY BAŞKANLARI GÖRÜŞTÜ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown Jr.'la görüştüğünü duyurdu. TSK'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde "güncel gelişmelerin ele alındığı" belirtildi.

MSB: SİVİLLER VE DOST UNSURLARIN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), saat 23.30'da yeni bir hava harekatı düzenlendiğini açıkladı.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, "Suriye Kuzeyi’ndeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 5 Ekim 2023 saat 23.00’da hava harekâtları icra edilmiş, icra edilen hava harekâtlarıyla Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edilmiştir. İcra edilen harekâtlarda azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Bu harekât sırasında; masum sivillerin, dost unsurların, tarihî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır" denildi. 

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İçişleri Bakanlığı saldırısı faillerinin Suriye'den geldiğini duyurmasının ardından, Türkiye Suriye'nin kuzeyine hava harekatı düzenlenmişti. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki Haseke kenti çevresine düzenlenen bombardımanda, en az 8 kişinin öldüğü iddia edildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü iddia etmişti. Reuters'a konuşan Türkiye Savunma Bakanlığı kaynakları, söz konusu iddiaları reddetmiş, düşen SİHA'nın Türkiye'ye ait olmadığını söylemişti.

Reuters haber ajansına isimlerinin saklı kalması şartıyla açıklama yapan ABD'li iki yetkili, ABD'ye ait F-16 savaş uçağının Suriye'de askerlerinin yakınında uçuş yapan insansız hava aracını düşürdüğünü öne sürmüştü. Yetkililer, ABD birliklerinin yakınında operasyon yapılmaması için Türk yetkililerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptıklarını da belirtmişti.  Yaşananların ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındığı belirtilerek "Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi. Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı" denilmişti.

gazeteduvar



Yeni yorum ekle