Dağlık Karabağ Cumhuriyeti lağvediliyor

Per, 28/09/2023 - 11:13

Resmen tanınmayan (de facto) Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri Samvel Şahmaranyan, cumhuriyetin varlığının 1 Ocak 2024'ten itibaren sona ermesini öngören kararnameyi imzaladı.

Welayet News  - 19 Eylül 2023'ten sonra oluşan durum nedeniyle atılacak adımlara ilişkin olduğu belirtilen kararnameye göre, resmen tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ndeki tüm resmi kurum ve kuruluşlar 1 Ocak 2024'e kadar lağvedilecek ve cumhuriyetin varlığı bu tarihten itibaren sona erecek.

Kararnamede, Cumhuriyet'in sınırları dışında bulunanlar da dahil Dağlık Karabağ sakinlerine bölgede bulunma veya bölgeye dönme konusunda bağımsız ve bireysel karar almaları amacıyla Azerbaycan'ın sunduğu yeniden entegrasyon koşullarını incelemeleri tavsiye edildi.

Belgede kararın, ortaya çıkan zorlu askeri ve siyasi durum nedeniyle Dağlık Karabağ nüfusunun fiziksel güvenliğinin ve hayati çıkarlarının sağlanmasına öncelik verildiği için, Rus barış gücünün arabuluculuğunda Azerbaycan yönetimiyle varılan, silah bırakan askerler de dahil bölge sakinlerinin kendi araçlarıyla Laçin koridoru üzerinden serbestçe, gönüllü olarak ve sorunsuzca geçmelerinin sağlanmasını öngören anlaşma göz önünde bulundurularak ve 'Dağlık Karabağ Anayasası'nın 93. maddesi uyarınca alındığı ifade edildi. (SPN)



Yeni yorum ekle