BM kürsüsünden tüm dünyaya: "Batı tarafından İstismar edildik, yağmalandık"

Çar, 27/09/2023 - 08:00

BM kürsüsünden tüm dünyaya Fransa'nın Afrika'daki sömürgesini haykıran Burkina Faso Kamu Hizmeti, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Bassolma Bazié, Fransa'nın kıtaya sadece talihsizlik getirdiğini ifade etti.

Welayet News  - Yıllardır Batılı ülkelerin sömürgesine maruz kalan Afrika kıtasındaki isyan ateşi büyüyor. Afrika kıtasının devlet liderleri, BM kürsüsünde tek tek tabir-i caizse 'yeter' dedi. Togo Dışişleri Bakanı Robert Dusney'in Avrupa ülkelerine, 'Siz kim oluyorsunuz ki bize patronluk taslıyorsunuz' çıkışının ardından bir haykırış da Burkina Faso'dan geldi.

"Afrika insanına işkence yapan..."

Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulunda konuşma yapan Burkina Faso Kamu Hizmeti, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Bassolma Bazié, Afrika'nın, insanların kendilerini yoksullaştıran, aç bırakan ve işkence yapanlar için şarkı söylediği, dans ettiği ve alkışladığı dünyadaki tek kıta olduğunu söyledi.

"Bir yol ayrımındayız"

"Altüst olmuş bir dünyadayız" diyeren sözlerine devam eden Bazié, "Milyarderlerin uzandığı sahillerde cesetler çöpe atılıyor. Bir yol ayrımındayız. Ortak amacımız çocuklarımıza iyi bir sosyal iklime sahip bir dünya bırakmak. Söylemlerle uygulamalar, gerçekler arasında uyumsuzluk var. BM Güvenlik Konseyi felç oldu" şeklinde konuştu.

"Afrika'nın talihsizliği..."

Martinikli şair Aimé Césaire'ni hatırlatan Bakan Bazié, "Afrika, dünyada halkların kendilerini yoksullaştıran, aç bırakan ve işkence edenler için şarkı söylediği, dans ettiği ve alkışladığı tek kıtadır. Afrika'nın talihsizliği Fransa ile karşılaşmış olmaktır!" diyeren Fransa'ya ateş püskürdü.

"İstismar edildik, yağmalandık"

Sözlerine devam eden Bazié, "Batı bizi İstismar etti ve yağmaladı, Afrika liderleri olarak bizim sorumluluk payımız nedir? Ayaklar altına alınmaya hazır olan biz Afrikalı liderler değil miyiz? Aslında kimliğimizi bir hiç olmak için terk ettik. Gerçeklerimize uymayan ithal isimlere yer açmak için isimlerimiz ortadan kayboldu. Kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.



Yeni yorum ekle