ABD destekli Pakistan hükümeti, İsrail ile ‘normalleşmeye’ mi hazırlanıyor?

Sa, 26/09/2023 - 14:54

ABD’nin planladığı ‘normalleşme’ projesi kapsamında Suudi Arabistan ile resmi ilişki geliştirmeye hazırlanan İsrail’e bir başka ülkeden de ‘sarı ışık’ geldi.

Welayet News  - Pakistan Geçici Dışişleri Bakanı Celil Abbas Cilani, ülkesinin İsrail ile ilişki kurma kararının hem Pakistan’ın ulusal çıkarları hem de Filistin halkının çıkarları göz önünde bulundurularak belirleneceğini açıkladı.

2005 yılında, eski devlet başkanı General Pervez Müşerref döneminde, Pakistan’ın o dönemki Dışişleri Bakanı Hurşid Mahmud Kasuri, İsrailli mevkidaşı Silvan Şalom ile İstanbul’da bir araya gelmişti. Bu görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabaları sonucunda kamuoyuna açık olarak gerçekleşen ilk görüşmeydi. Fakat o tarihten bu yana dışişleri bakanları ya da daha üst düzeyde bu tür bir görüşme medyaya yansımadı.



İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, geçen Cuma yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın ardından ‘altı veya yedi’ İslam ülkesinin daha ülkesi ile ‘normalleşmeye’ hazırlandığını söylemiş ve İsrail’i henüz tanımayan Müslüman ülkelerin liderleri ile görüştüğünü ileri sürmüştü.

Celil, İsrail Dışişleri Bakanının iddiasına cevaben Cohen’in son zamanlarda hiçbir Pakistanlı yetkili ile görüşmediğini açıkladı.

Pakistan’dan yayın yapan Geo.tv’ye konuşan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pakistanlı diplomat, Pakistan’ın ‘yakın gelecekte bu konuda bir karar vermek zorunda kalmayacağını umduğunu’ belirtti.

Hatırlanacağı üzere büyük bir halk desteği ile seçilen önceki Pakistan Başbakanı ve ABD karşıtı İmran Han, ABD destekli bir darbe ile yönetimden uzaklaştırılmış ve onun yerine ABD'nin desteklediği kukla biri Pakistan'ın başına getirilmişti. (marbuta/hürseda)



Yeni yorum ekle