"Suudi Arabistan’dan sonra ‘altı veya yedi Müslüman ülke’ ile normalleşeceğiz"

Sa, 26/09/2023 - 14:50

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Suudi Arabistan’ın BAE, Bahreyn, Fas ve Sudan ile imzalanan ‘İbrahim Anlaşması’na dahil edilmesinin ardından ‘altı ya da yedi’ İslam ülkesinin daha Tel Aviv ile normalleşme anlaşması imzalamasını bekliyor.

Welayet News  - Cohen KAN News’e verdiği demeçte, “Afrika ve Asya’dan altı ya da yedi ülke Suudilerle barış anlaşmasına katılacak. Size söylüyorum, İsrail’in resmi bağlarının olmadığı Müslüman ülkelerden birkaç yetkiliyle görüştüm,” dedi ama söz konusu ülkelerin isimlerini vermedi.

Bir aydan kısa bir süre önce Cohen, bakanlığının eski Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş ile Roma’da görüştüğünü açıklamasının ardından Libya ile büyük bir diplomatik krize yol açmıştı. Bu ifşaat Kuzey Afrika ülkesinde kitlesel protestolara yol açmış ve Menguş’un görevden alınarak ülkeden kaçmasına neden olmuştu.

Cohen’in Cuma günkü açıklaması, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulunda yaptığı ve ülkesinin Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirmenin ‘eşiğinde’ olduğunu iddia ettiği konuşmasının hemen ardından geldi. 

Bu hafta başında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS) da ‘normalleşme’ anlaşmasının her geçen gün ‘daha da yakınlaştığını’ söylemişti. (marbuta)



Yeni yorum ekle