Katar Emiri: İsrail 21. yüzyılın Apartheid Rejimidir

Çar, 20/09/2023 - 17:17

Katar Emiri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık toplantısında İsrail'in 21. yüzyılın apartheid rejimi olduğunu vurgulayarak Filistin milleti, işgalcilerin zulmünün ve keyfiliğinin esiri olmamalıdır.

Welayet News  - Katar Emiri Temim bin Hamed el-Sani, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; Filistin ve Lübnan'ın siyasi durumu da dahil olmak üzere çeşitli vakaları değerlendirdi ve şunları söyledi: Lübnan halkının keder ve acılarının siyasi hesaplar yüzünden uzaması talihsizliktir.

Lübnan'ın devlet kurumlarının durumunun tehlikeli bir durumda olduğuna dikkat çeken Katar Emiri, Lübnan'daki başkanlık krizinin çözümü için acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Katar Emiri Yemen'deki savaşa da değindi: ‘Yemen'deki krizi diyalog yoluyla çözmek istiyoruz.’ dedi. Afganistan konusunda ise, “Ülkenin çözülmesi çok zor olacak bir krize sürüklenmesini önlemek amacıyla Doha Anlaşması'na uyumu sağlamaya yönelik uluslararası çabaları koordine etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Temim bin Hamed el-Sani, konuşmasının bir başka bölümünde Filistin davasına ve işgalcilerin Filistin halkına yönelik günlük saldırılarına değindi ve şunları söyledi: Filistin halkının, bu rejimin yerleşim birimlerini genişletmesi de dahil olmak üzere, İsrail'in keyfiliğine ve baskısına esir olması kabul edilemez.

Katar Emiri sözlerine şunları ekledi: İsrail 21. yüzyılın apartheid rejimi şeklindedir. Unutmamalıyız ki dünyada büyük trajediler ve felaketler yaşayan insanlar var. Onlara yapılan haksızlığı ortadan kaldırmaya çalışmak da bizim görevimiz. Filistin halkının kendi kaderini belirlemesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Hamed el-Sani, Sudan'da son birkaç ayda yaşanan çatışmalar da dahil olmak üzere dünya çapındaki çeşitli krizleri dile getirmeye devam ederek şunları belirtti: Ne yazık ki bu yıl Sudan'da şiddetli çatışmalara tanık olduk. Sudan'da sivillere karşı işlenen suçları kınıyor, faillerin yargılanmasını talep ediyoruz. Çatışmaların barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekiyor.



Yeni yorum ekle