Arabistan’ın Ensarullah’la Yaptığı Görüşmenin Odak Noktası; Savaşı Bitirmek

Çar, 20/09/2023 - 17:14

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Riyad'da San’a hükümetinin müzakere heyetiyle görüştüğünü ve Yemen'deki savaşın sona erdirilmesine yönelik çözümü değerlendirdiğini açıkladı.

Welayet News  - Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu "X" (eski Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad'da San’a hükümetinin müzakere heyetiyle bir toplantı yaptığını ve bu heyetin, Suudi yetkililerle beş gün süren yeni müzakere turunu tamamladığını açıkladı.

Bu görüşmeler, Yemen'de yaklaşık sekiz yıldır devam eden çatışmanın sona ermesinin önünü açacak olası bir anlaşmaya varılması amacıyla yapıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı şunları yazdı: ‘Yemen'deki barış sürecini destekleme çabalarını tamamlamak üzere Riyad'a gelen San’a heyetiyle görüştüm. Bu heyetle gerçekleştirdiğim görüşmede, Suudi Krallığının Yemen'e ve dost ve kardeş Yemen halkına verdiği desteği, Yemenli tarafları müzakere masasına oturmaya ve Birleşmiş Milletler gözetiminde Yemen'de kapsamlı ve istikrarlı bir siyasi çözüme ulaşmaya teşvik etmek istediğini vurguladım.’

Suudi Arabistan’da Yemen işlerinden sorumlu olan Halid bin Selman, bu ciddi görüşmelerin verimli geçmesini ve Yemenli tarafların bir araya gelerek birlik olmasını umut ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da, Yemen'deki barış sürecini destekleyecek yol haritasına ilişkin ciddi görüşmelerin ve San’a müzakere heyetiyle Riyad'da yapılan toplantının olumlu sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı şunları vurguladı: ‘Bu yol haritası, Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed bin Said Al-i Cabir başkanlığındaki Suudi iletişim ve koordinasyon ekibi tarafından sunuldu.

Bu görüşmelerde Ummanlı kardeşlerimiz ve Muhammed Abdüsselam başkanlığındaki San’a heyeti hazır bulundu.

Ensarullah heyeti, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Umman'a yaptığı ani ziyaretin ardından geçen hafta Riyad'a doğru yola çıktı. Bu, 2014 yılında Yemen'deki savaşın başlangıcından bu yana San’a heyetinin Riyad'a yaptığı ilk resmi ziyaretti.

Yemen Ensarullah hareketinin siyasi büro üyesi Hazım el-Esed, geçen hafta Pazar günü şu açıklamalarda bulundu: ‘Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde yürütülen barış görüşmeleri olumlu bir atmosferde sürüyor. Bu müzakereler Umman’ın arabuluculuğunda ve BM’nin herhangi bir rolünün dışında gerçekleşiyor.’

Suudi Arabistan geçen hafta perşembe günü, Yemen Ensarullah hareketi heyetini Yemen'de kapsamlı bir ateşkes ve bu ülkedeki çatışmalara siyasi bir çözüm sağlanmasına yönelik müzakereleri tamamlamak için Riyad’a davet ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mart 2021'de sunulan Suudi girişimi doğrultusunda ve Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al-i Cabir başkanlığındaki Suudi heyetinin Umman Sultanlığı'ndaki dostlarıyla yaptığı toplantı ve müzakerelerin tamamlanması doğrultusunda, Suudi Arabistan, toplantı ve görüşmeleri tamamlamak üzere San’a heyetini bu ülkeyi ziyaret etmeye davet etti.



Yeni yorum ekle