Rusya’dan Karabağ'da Acil Ateşkes Çağrısı

Çar, 20/09/2023 - 13:03

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ bölgesinde çatışan taraflara derhal kan dökülmesine son verme, çatışmaları durdurma ve siviller arasında can kaybının yaşanmasından kaçınma çağrısında bulundu.

Welayet News  - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Sputnik’in haberine göre açıklamada şu ifadeler yer aldı: ‘Dağlık Karabağ'daki silahlı çatışmanın keskin bir şekilde tırmanmasıyla ilişkili olarak, çatışan tarafları derhal kan dökülmesini, düşmanlıkları durdurmaya ve sivil halk arasında can kaybını önlemeye çağırıyoruz.

Dağlık Karabağ sorununun kaderinin, Ekim 2022 ve Mayıs 2023'te Avrupa Birliği (AB) himayesinde yapılan zirvelerde Erivan'ın Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan topraklarının bir parçası olarak tanımasından dramatik bir şekilde etkilendi.

Bu; Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 9 Kasım 2020 tarihli açıklamasının imzalandığı temel koşulların yanı sıra Rus barışı koruma güçlerinin statüsünü de değiştirdi.

Rusya barışı koruma güçleri, bölgede görevlendirilmelerinden bu yana ateşkesi koruma ve Azerbaycanlı ile Ermeni tarafları arasındaki temasları sağlama görevlerini bağlılıkla yerine getirdi. Rus barış güçleri, insani durumu iyileştirmeye yönelik çabaları koordine ediyor, ayrıca Bakü ile (Karabağ şehri) Stepanakert arasında doğrudan diyaloğun başlatılmasına da katkıda bulunuyor.

Bu saatlerde bile Rus Barışı Koruma Birliği, tıbbi yardım da dahil olmak üzere sivil halka yardım sağlıyor ve tahliye (operasyonları) yürütüyor.

Şu anda önemli olan şey, 2020'den 2022'ye kadar olan dönemde en üst düzeyde imzalanan ve Karabağ sorununun barışçıl çözümüne, silahlı çatışmanın durdurulmasına ve gerekli önlemlerin alınmasına yönelik tüm adımları tanımlayan üçlü anlaşmalar paketine acilen geri dönülmesi ve bölge nüfusunun güvenliğini ve haklarını sağlanmasıdır.

Daha önce Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığı açıklamada, Rusya’nın çatışan taraflara kan dökülmesine son verme, çatışmaları derhal durdurma ve siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönme çağrısında bulunduğunu vurgulamıştı.



Yeni yorum ekle