İran: Suriye Konusunda Türkiye'ye Önerimizi Sunduk

Pt, 18/09/2023 - 06:44

El-Vefak gazetesine konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, gündemi değerlendirdi.

Welayet News  - Emir Abdullahiyan, “Suriye meselesinde iki önemli konu var: bu konulardan biri Arap ülkelerinin Suriye’ye karşı tutumudur. Bu ülkeler artık Şam’ın Arap Ligine dönmesini destekliyor. Arap ülkeleri ayrıca büyükelçiliklerinin tekrar Suriye’de faaliyete başlamasını istiyor.

Ama bu olumlu gelişmelere rağmen ABD’nin Suriye halkı ve devletine karşı baskıları devam ediyor. Şam yetkililerinden duyduklarıma göre ABD terör örgütlerini Fırat'ın doğusu ve İdlib'e tekrar yerleştirmeyi hedefliyor. ABD yönetimi Sezar Yasası altında Suriye’ye yaptırımlarını artırmaya çalışıyor.

Suriye ile ilgili diğer konu da Türkiye ile olan kara sınırların güvenliğidir. Suriyeli yetkililer, kuzey sınırları koruma konusunda tam hazırlıklı olduklarını söylüyorlar. İran, Suriye, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları arasında Moskova'da yapılan son dörtlü toplantıda İran olarak Türk askeri kuvvetlerinin Suriye'den çekilmesi konusunda bir plan önerdik. Suriye sınırlarının güvenliği Türkiye için önemlidir, bu sınırlar bölgenin güvenliğini tehlikeye atan bazı gruplar tarafından tehdit edilmemelidir.” dedi.

Emir Abdullahiyan, İran'ın sunduğu plana ilişkin, “Plana göre Türkiye askeri güçlerini Suriye topraklarından çekme taahhüdünde bulunacak. Suriye'nin ise Türk topraklarının tehdit edilmemesi için sınırlara askeri takviye yapması gerekiyor. İran ve Rusya'nın da bu anlaşmanın garantör tarafları olmasını önerdik.” açıklamasını yaptı.

Zengezur Koridoru

İran Dışişleri Bakanı, Güney Kafkasya’daki son gelişmeler hakkında “Şam ve Beyrut ziyaretimde de hiçbir devletin ülkeler arasındaki sınırları ve ulaşım hatlarını kapatma hakkı olmadığını söyledim. Bu Zengezur konusunda da geçerli. Zengezur konusunda da bu konu gündeme geldi çünkü Kafkasya bölgesinde bazı çabaların İran ile Ermenistan arasındaki tarihi ve eski güzergahın kapatmaya yönelikti. Biz böyle bir plana izin vermeyeceğimizi açıkladık.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı görüşmelerine atıfta bulunan Emir Abdullahiyan; “Josep Borrell ile son görüşmemde Rusya'nın Ukrayna ile savaşta İran’ ait insansız hava araçlarını kullandığı iddiasını ortaya atmıştı, ben de kendisine bunun tamamen asılsız olduğunu ve bu iddianın tekrarlanmamasını söyledim.” dedi

Bakan Emir Abdullahiyan ayrıca Umman'ın nükleer anlaşma konusunda tüm tarafların müzakere masasına dönmesi için yeni bir plan önerdiğini söyledi./mehr



Yeni yorum ekle