Kuzey Kore Lideri Kim Rusya'ya Gidiyor

Sa, 12/09/2023 - 09:19

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim "yakın zamanda" Rusya'yı ziyaret edecek.

Welayet News  - Yeri ve zamanına ilişkin detayların paylaşılmadığı ziyarette Kim, Putin ile görüşecek.

Öte yandan Yonhap'ın üst düzey bir Güney Koreli hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Kim Jong-un'u taşıyan tren yola çıktı.

Özel zırhlı trenle yapacağı yolculuğunun yaklaşık 20 saat sürmesi beklenen Kim'in, Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Putin-Kim Jong-un görüşmesini çok yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Miller, "(Putin'in) Kendi ülkesinin uzunluğu kadar bir yol katederek dışlanmış bir devlet yetkilisiyle görüşmesini, kazanacağını iddia ettiği bir savaş için yardım dilenmek olarak nitelendiriyorum" diye konuştu.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim'in, Rusya Devlet Başkanı Putin'in davetiyle yakında Rusya'yı ziyaret edeceği bildirilmişti. Ziyaretin "gelecek birkaç gün içerisinde" gerçekleşeceği ifade edilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Kore’nin Rusya’ya komşu olduğunu, bu nedenle bu ülkeyle karşılıklı yarara dayanan iyi ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Peskov açıklamasında “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti bizim komşumuz. Doğal olarak tüm komşularımızla yaptığımız gibi, kendimizi karşılıklı yarara dayanan iyi ilişkiler geliştirmekle yükümlü görüyoruz. Nitekim de bunu yapıyoruz, Başkan Putin bunu oldukça tutarlı şekilde yapıyor” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un birkaç yıl önce Rusya’nın Vladivostok şehrini ziyaret ederek Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le görüştüğünü anımsatan Peskov, “Dostluğumuz güçlendirmeye devam edeceğiz” diye kaydetti.

Kim, son olarak 2019'da Rusya'yı ziyaret ederek Vladivostok şehrinde Putin'le görüşmüştü.



Yeni yorum ekle