Suriye: Amerika Petrolümüzün 115 Milyar Dolarını Çaldı

Pt, 11/09/2023 - 11:09

Suriye Dışişleri Bakanlığı yayınladığı istatistikle, bu ülkenin petrolünün yağmalanmasının boyutunu ve ABD'nin bu ülkenin kaynaklarının bu kısmına verdiği zararı ortaya çıkardı.

Welayet News  - Suriye Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ve paralı askerlerinin hâlâ Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini ve stratejik kaynaklarını yağmaladığını vurguladı.

Suriye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Başkanı'na bir mektup göndererek bu iki uluslararası kurumdan, ABD ve onun Suriye'de yasadışı olarak bulunan askeri güçleri tarafından yapılan ihlallerine ve düşmanca saldırılarına ve uluslararası hukuk ilkelerinin ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın ihlallerine karşı durmalarını istedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı mektubunda şu ifadelere yer verdi: ‘Suriye'nin egemenliğinin sürekli ihlal edilmesinin ve bu ülke kaynaklarının ABD ve paralı askerleri tarafından yağmalanmasının amacı, yaptırımların etkinliğini ve Suriye halkının sorunlarını arttırmaktır.

İşgalci ABD, Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusunda Suriye'nin en büyük petrol ve gaz yataklarının bulunduğu alanlar olan Deyrizor, Haseke ve Rakka eyaletlerini hukuka aykırı bir şekilde işgal ediyor.

Suriye hükümeti, resmi kanallar aracılığıyla defalarca ABD ordusunun Suriye'deki varlığının amacının bu ülkenin petrolünü çalmak, işgal ve hırsızlık olduğunu açıkladı.

ABD ve paralı askerlerinin petrol sektörüne 2011 yılından 2023 yılının ilk yarısına kadar verdiği zararın miktarı 115 milyar dolardan fazladır.’

Suriye Dışişleri Bakanlığı bu zararların miktarı ve boyutunu ayrıntılı bir şekilde açıklayarak şu ifadelerde bulundu:  

-341 milyon varil petrol çalındı ve heder oldu.

ABD, Suriye'den her gün 100 ila 130 bin varil petrol yağmalıyor ve bu rakam son dönemde 150 bin varile ulaştı. Bu ülkeden 50 milyon metreküp doğalgaz ve 21 milyar dolar değerinde 413 bin ton yerli doğalgaz çalındı.

- 3 milyar 200 milyon dolarlık yapılar tahrip edildi ve çalındı.

 Sözde IŞİD karşıtı koalisyonun petrol ve gaz yapılarını bombalaması 2 milyar 900 milyon dolarlık zarara yol açtı.

- Üretimin normal şartlara göre azalmasından dolaylı zararlar 87 milyar doları aştı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı açıklamalarının sonunda şu ifadelerde bulundu: ‘Amerikalılar bu hırsızlıklardan sorumlu tutulmalı ve bu ülkenin hükümetinden tazminat ödemesi ve yasadışı varlığına son vermesi istenmelidir.’

ABD, işgal altındaki bölgeleri korumak ve bu askerlerin Suriye'deki varlığına karşı halk hareketlerinin yoğunlaşmasını önlemek amacıyla "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak bilinen Kürt milislerini kullanıyor.

Washington tarafından finanse edilen bu ayrılıkçı milisler, petrol konvoylarına ABD güçleriyle birlikte Irak sınırına kadar eşlik ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'nin kuzeydoğusundaki Arap aşiretler bu milislerin eylemlerine tepki olarak onlarla çatışmaya girdi ve birçok bölgeyi kontrolleri altına aldı.



Yeni yorum ekle