İran’dan Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu Sonuç Bildirisine Sert Tepki

Cu, 08/09/2023 - 16:20

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde Fars Körfezi'ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin iddialara tepki gösterdi.

Welayet News - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani,  Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde Fars Körfezi'ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin iddialara tepki göstererek, "Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları İran topraklarının ayrılmaz ve ebedi parçalarıdır. Bu adaların söz konusu toplantının sonuç bildirgesine dahil edilmesinin hiçbir siyasi veya hukuki değeri yoktur." dedi.

İran’a ait adalar konusunun ortak bildiride yer almasının kabul edilmez olduğunu vurgulayan Kenani, açıklamanın İç işlerine karışmama ve ulusların toprak bütünlüğüne saygı gibi uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Kahire'nin ev sahipliğinde  düzenlenen "3. Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu" sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde, "BAE'nin, Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek" iddiasına yer verilmişti.



Yeni yorum ekle