San'a: ABD ve İngiliz Askerleri Yemen Silahlı Kuvvetlerinin Meşru Hedefleridir

Pa, 03/09/2023 - 09:43

Yemen parlamentosu, ABD ve İngiliz deniz kuvvetlerinin Kızıldeniz'deki varlığı konusunda uyarıda bulunarak, bu ülkenin silahlı kuvvetlerinin bu işgalci güçleri geri püskürtebileceğini vurguladı.

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Parlamentosu, bu cumartesi günü Kızıldeniz'de bulunan ABD ve İngiliz deniz kuvvetlerini uyararak, Washington ve Londra'nın amacının yalnızca Yemen halkına karşı savaşı uzatmak olduğunu vurguladı.

Yemen Parlamentosu şu açıklamalarda bulundu: ‘Amerika ve İngiltere, sömürgeci çabalarıyla Yemen'de barış ufkunu kapatıp savaş ve kuşatmayı sürdürmek istiyor. Bu, bu iki ülkenin bölgedeki planları doğrultusunda ve Yemen halkının aleyhine bir eylemdir.’

Ağustos ayı ortasında, ABD Donanması Beşinci Filosu, 3 binden fazla ABD denizci ve askerinin Batı Asya'ya, özellikle de Kızıldeniz'e (Batı Yemen) daha önce ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından açıklanan bir plan çerçevesinde geldiğini duyurdu. Bazı siyasi gözlemciler Amerika'nın bu eylemini gerginlik yaratan, bölgenin barış ve istikrarına ve bölgenin aleyhine bir adım olarak nitelendirdi.

Merkezi Bahreyn'de bulunan ABD filosu, iki amfibi saldırı gemisinin Kızıldeniz'e konuşlandırıldığını açıkladı. Bu eylem gerginliği arttırmaktadır ve ABD Savunma Bakanlığı'nın Ortadoğu'ya üç binden fazla asker ve denizcinin konuşlandırılmasına ilişkin açıklamasının ardından duyurulmuştur. Amerikalılar daha sonra varış noktalarının Kızıldeniz'deki Babülmendep Boğazı olduğunu açıklamıştır.

Yemen Parlamentosu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ‘Amerika'nın eylemleri, Washington'un Yemen halkının haklı taleplerini çözüme kavuşturma niyetinde olmadığı ve bunu bu ülkenin sömürgeci çıkarlarına fayda sağlayacak ve Yemen'in kaynaklarının yağmalanmasını kolaylaştıracak anlaşmalara ve emirlere dönüştürmek istediği konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.

Yemen'in içindeki paralı askerlerin Amerika'ya karşı hiçbir iradesi ve yetkisi yoktur ve bu ülkenin, İngiltere ve Suudi koalisyonuyla birlikte, San'a’nın Yemen'de ve bölgede barışın tesis edilmesi yönündeki davetlerini göz ardı etmemesi, Yemen inkılabının lideri Seyyid Abdülmelik el-Husi'nin uyarılarını ciddiyetle dikkate alması gerekmektedir.

Bu ülke haklarını alabilecek kapasiteye ve iradeye sahiptir. ABD ve İngiltere'nin sömürge planları Yemen milletine aşikâr olmuştur ve bu durum onların provokatif varlığını Yemen silahlı kuvvetleri için meşru bir hedef haline getirmiştir ve Yemen silahlı kuvvetleri onları geri püskürtebilir. Çünkü uluslararası hukuka göre bu ülkeler işgal güçleridir.’

Yemen Donanması, 10 Ağustos'ta bu ülkenin savunma bakanı Muhammed Nasır El-Atıfi başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi ve bu toplantıda, ABD ve Batılı güçlerin Yemen'in bölgesel sularındaki varlığı da dâhil olmak üzere son deniz olaylarını değerlendirdi.

Muhammed Nasır el-Atıfi şu ifadelerde bulundu: ‘İşgal altındaki Yemen eyaletleri de dâhil olmak üzere bölgeye sızan Batılı güçleri, işgalleri devam ettiği takdirde kendilerini belirsiz bir geleceğin beklediği konusunda uyarıyoruz. Yemen'deki askeri gerçeklik dış müdahaleleri engellemektedir.

Batılı ülkelerin hiçbir gerekçeyle Yemen'in egemenliğine müdahale etme veya bölgesel sularda nüfuzlarını dayatma hakları yoktur. Batılılar şunu bilmelidir ki, ülkelerin egemenliğine ve ulusların özgürlük ve bağımsızlığına saygı gösteren barış ve ilişkiler, uluslararası çıkarları desteklemenin tek yoludur.

Yemen'in inkılabi liderleri BM barış sürecinin başarıya ulaşması için ellerinden geleni yaptılar ancak askeri operasyonların durdurulması, kuşatmanın kaldırılması ve işgalcilerin sınır dışı edilmesi gerekiyor. Biz onların (Batılıların) tüm bahanelerini ortadan kaldırdık ve her türlü anlaşma ihlaline karşılık vereceğiz.’



Yeni yorum ekle