Fidan ve Lavrov Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Cu, 01/09/2023 - 06:46

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye topraklarında gaz dağıtım merkezi kurulması yoluyla da Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Welayet News  - Tahıl koridoru meselesini ele aldıklarını anlatan Lavrov, tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için Batılı ülkeler tarafından yapılması gerekenleri Türk tarafına ilettiklerini belirtti.

Türkiye, Rusya ve Katar arasında yapılabilecek anlaşmanın boyutları konuşuldu

Rusya lideri Putin'in inisiyatifi olan, 1 milyon ton Rus tahılının Türk işletmelerinde işlenmek ve ardından en fazla ihtiyacı olan ülkelere gönderilmek üzere Türkiye'ye sevkiyatını öngören projeyi konuştuklarını kaydeden Lavrov, "Bu konu, Katarlı dostlarımızla da istişare ediliyor. Katar tarafı, bu girişimin mali boyutlarında yer almaya hazır" ifadelerini kullandı.

Lavrov: Yakında ortaklığımızın tüm alanlarının değerlendirileceği yeni bir gayriresmi zirve planlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakında gayriresmi zirve için bir araya geleceklerini ve ikili ortaklığın tüm alanlarını ele alacaklarını söyleyen Lavrov, "İkili ilişkilerin dinamik şekilde geliştiğini, yoğun ve güvene dayalı siyasi diyaloğun öncelikle en üst düzeyde, son zamanlarda düzenli temas halinde olan Putin ile Erdoğan arasında devam ettiğini kaydettik. Birkaç telefon görüşmesi, yüz yüze görüşme gerçekleşti ve yakında ortaklığımızın tüm alanlarının değerlendirileceği yeni bir gayriresmi zirve planlanıyor" dedi.

Fidan, Şoygu ile görüşecek

Türkiye Dış işleri Bakanı Fidan ise yarın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşeceğini açıklayarak ve şunları aktardı:

"(Karadeniz Tahıl Girişimi) Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz'in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli. Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz."

'Tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesiyle ilgili inisiyatiflerde Moskova için hiçbir garanti bulunmuyor'

Konuyla ilgili olarak BM'ler tahıl anlaşması için yeni önerilerine dair konuşan Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesiyle ilgili inisiyatiflerini kendisiyle paylaştığını anlattı fakat bu inisiyatiflerde Moskova için hiçbir garanti bulunmadığının altını çizdi.

Tahıl anlaşması kapsamındaki Rusya-BM Mutabakat Zaptı'nın tümüyle yerine getirilmesi halinde Moskova'nın anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu bir kez daha vurgulayan Lavrov, Putin'in anlaşma uyarınca Ukrayna'dan en yoksul ülkelere gönderilecek tahılın tamamını telafi etmeye dair garanti sunduğunu belirtti.

'Dünyada gıda krizi yok, fiyatlar 2021 yılındaki seviyenin üzerinde değil'

Rusya Dışişleri Bakanı, Türk heyetine BM Gıda ve Tarım Örgütü ile BM Dünya Gıda Programı'nın istatistiklerinin yanı sıra tahıl borsalarından elde edilen istatistikleri sunduklarını kaydederek "Dünyada gıda krizi yok, herhangi bir fiyat sıçraması yok. Fiyatlar bir yukarı bir aşağı dalgalanıyor ancak 2021 yılındaki seviyenin üzerinde olmayan bir seviyede duruyor" vurgusu yaptı.

Batı'nın tahıl anlaşmasındaki Rusya'yla ilgili koşulların yerine getirilmesinde yapıcı yaklaşım sergilemek istemediğini söyleyen Lavrov, "Rus tahıl ve gübresinin ihracatını engelleyen sorunların çözümüne Batı'nın engel olduğu konusunda herkes ısrarcı. BM hiçbir şey yapamıyor, onların Batı'dan aklıselim davranmasını ve yapıcı yaklaşım sergilemesini talep etmeleri gerekiyor, zira Batı bunu yapmak istemiyor. Şimdiye dek her şey vaatlere indirgeniyor" ifadelerini kullandı.

'Zelenskiy formülüne güvenmenin neden imkansız olduğunu açıkladık'

Hakan Fidan'la Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sunduğu sözde 'barış formülünü' istişare ettiklerini belirten Lavrov, "Bu doğrultuda sarf edilen çabalara güvenmenin neden imkansız olduğunu açıkladık. Bu çabalarla Avrupa'da çatışmaları önlemeye yönelik eşit ve bölünmez güvenliği sağlamayı öngören tüm ciddi görüşmelerin önüne geçilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'da bir araya gelmiş, Rus bakanlığı, ikilinin bir araya gelişini yaptığı şu paylaşımla duyurmuştu:

Bakan Fidan'ın, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başta tahıl anlaşmasının geleceği ve Ukrayna'daki çatışmalar olmak üzere bölgesel ve uluslararası gündemdeki konuları masaya yatırıldı.

'Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı yakında Türkiye'de'

Lavrov, Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının yakında Türkiye'de yapılacağını ifade etti.

'İkili ticari ve ekonomik ilişkiler hızlı ve yoğun şekilde gelişiyor'

İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin hızlı ve yoğun şekilde geliştiğine dikkat çekerek geçen yıl ikili ticaret hacminin yaklaşık yüzde 90 artarak 62 milyar doların üzerine çıktığını anımsatan Lavrov, geleneksel olarak ilişkilerin lokomotifi olan enerji alanındaki stratejik projelerin de gelişimini sürdürdüğünün altını çizdi. Lavrov, Akkuyu NGS projesinin takvime göre ilerlediğini de vurguladı.

'Türkiye'den meyve-sebze ithalatını artırmaya hazırız'

Moskova'yla yapıcı ve eşit işbirliğinin geliştirilmesinin Ankara'ya ekonomik fayda sağladığını söyleyen Lavrov, "Her zaman mümkün olduğunca Türk ortaklarımıza doğru adım atmaya çalışıyoruz. Bu, hem Rus enerji kaynaklarındaki indirimler hem de uzun vadeli tedarik anlaşmaları için geçerli. Bu aynı zamanda Rusya'dan giden turist akını sayesinde turizm sektörünü desteklemeye ve Türk meyve-sebze ithalatını genişletmeye yönelik önlemler için de geçerli" diye ekledi.

Lavrov, Fidan ile görüşmesinde Putin ve Erdoğan arasında konuşulacak olan konuları ele almayı önermişti

Rusya ile Türkiye arasında hem ikili hem de bölgesel ve uluslararası gündem ile ilgili yoğun bir diyalog olduğuna dikkat çeken Lavrov, Moskova'da mevkidaşı Fidan'la yaptıkları görüşmenin liderlerin görüşüne sunulacak iyi tavsiyeler hazırlanmasına imkan tanıyacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, mevkidaşı Fidan'a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakında yapılacak görüşmede ele alınacak konuları istişare etmeyi önerdi.

Lavrov, "Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yapacakları görüşmeye hazırlandıklarını göz önünde bulundurarak, onlar tarafından istişare edilmek üzere sunulacak meseleleri etraflıca ele alabiliriz" dedi. Mevkidaşıyla ilk kez yüz yüze görüşme yaptıklarının da altını çizen Lavrov, Bakan Fidan'ı yeni görevi için kutladı ve kendisine dışişleri bakanı pozisyonunda başarılar diledi.

Fidan: İkili istişarelerimiz Sayın Cumhurbaşkanlarımızın Soçi'de yapacağı görüşmeye hazırlık olacak

İkili görüşme öncesi basına açıklama yapan Fidan, “Şahsım ve heyetim adına değerli dostum Sergey Lavrov'un sıcak misafirperverliği için kendisine çok teşekkür etmek istiyorum" diyerek konuşmasına başladı ve şu şekilde devam ett:

"Geçmişte pek çok kez ziyaret etme fırstı bulduğum Moskova'yı ilk kez Dışişleri Bakanı olarak ziyaret ediyorum. Sayın bakan ile uzun yıllar dayanan bir tanışıklığımız var. Bugün gündemimiz kendisinin de ifade ettiği gibi yoğun. İkili konular ile bölgesel ve küresel meseleleri detaylı bir şekilde ele alacağız. Esasen ikili istişarelerimiz Sayın Cumhurbaşkanlarımızın Soçi'de yapacağı görüşmeye hazırlık olacak. Karadeniz girişiminin canlandırılması ve savaşın adil bir şekilde sonlandırılması konuları da gündemimizde olacak. Suriye ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bir takım bölgesel ve küresel konulara da değineceğiz. Tekrar değerli dostuma ve heyetine misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim."

Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları bu yıl 4. kez bir araya geldi

Lavrov, bu yıl Türkiye dışişleri bakanlarıyla 4. görüşmesini gerçekleşti. Lavrov, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 1 Mart'ta Yeni Delhi, 6-7 Nisan'da Ankara ve 10 Mayıs'ta Moskova'da olmak üzere 3 görüşme yaptı. Ayrıca Lavrov ve Çavuşoğlu, Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar 5 telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Lavrov ve Fidan, şimdiye dek 3 telefon görüşmesi yaparken bugünkü temas, ikilinin ilk yüz yüze görüşmesi oldu./sputnik



Yeni yorum ekle