ABD, İngiltere'ye Nükleer Silah Konuşlandıracak

Cu, 01/09/2023 - 06:36

İngiliz basını, ABD’nin İngiltere’ye nükleer silah konuşlandırmaya hazırlandığını yazdı.

Welayet News  - Guardian gazetesi konuyla ilgili olarak şunları yazdı: ‘ABD Ordusu, gelecek yıl 39 milyon sterlinlik bütçeyle İngiltere'nin Suffolk kentindeki Lakenheath Hava Üssü'nü 15 yıl sonra yeniden Amerikan atom bombalarını depolamaya hazırlayacak. ABD ordusu, ülkenin Kongresi'ne, Lakenheath Hava Üssü'nü "potansiyel güvence görevleri" için 144 kişilik bir yatakhane inşa etmek üzere donatmayı planladığını bildirdi.

Uzmanlar, bu muğlak terimin genellikle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından atom bombalarının transferi için kullanıldığını söylüyor. Amerikan askerlerine yönelik yurt inşaatının önümüzdeki yıl Haziran ayında İngiltere'de başlaması planlanıyor ve Şubat 2026'ya kadar devam edecek. Bu da Amerika'nın İngiltere topraklarına yeniden nükleer bomba yerleştirme kararının son işaretleridir.

ABD Bilim Adamları Federasyonu şu açıklamalarda bulundu: ‘ABD Ordusu, bu yılki savunma bütçesi raporunda İngiltere'nin yanı sıra, ABD'nin "özel silahlarının" Avrupa'daki yerleri olarak Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye'yi de gösterdi. Bu federasyon, söz konusu ülkelerin 5’inde ABD’nin 100'e yakın B61 atom bombasının depolandığını bildirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi bu gelişmeyi “Amerikan nükleer silahlarının dönüşü yönünde en somut adım” olarak açıkladı. 

ABD’nin ilk nükleer silahları 1954'te İngiltere'deki birkaç ABD askeri üssünde konuşlandırıldı. İngiltere’nin nükleer silahları nükleer denizaltılarından atılan füzelerdir, ancak ABD ordusu karadan, denizden ve havadan atom bombası ateşleyebilir. Guardian'a göre ABD'nin nükleer seyir füzeleri 1991'de İngiltere'den çekildi, ancak ABD nükleer bombaları 16 yıl boyunca Lakenheath üssünde tutuldu.

Bu arada İngiliz halkı, başta başkent olmak üzere bu ülkenin çeşitli şehirlerinde geniş çaplı gösteriler düzenleyerek defalarca İngiltere'nin ve diğer ülkelerin nükleer silahlarının imhası yönünde çağrıda bulunmuş ve bu silahları dünya barışı ve güvenliğine yönelik bir tehdit olarak değerlendirmişti. İngiltere'de savaş ve nükleer silah karşıtları, bu ülkenin sağlık sisteminin çökmekte olduğu ve aralarında kanser hastalarının da olduğu yedi buçuk milyondan fazla hastanın bulunduğu bir ortamda, bu ülkenin nükleer silahlarının çok büyük maliyetlerle modernizasyonu, devlet hastanelerinde tedavilerinin başlamasını bekleyen çocuklar ve halk için demokrasi ve bu ülke halkının çoğunluğunun isteklerine aykırı bir eylem olarak nitelendirdi ve bu yaklaşımın sürdürülmesini kınadılar.



Yeni yorum ekle