Emir Abdullahiyan'dan ABD’li Askerlere Tavsiye: Evinize Dönün

Per, 31/08/2023 - 08:34

İran Dışişleri Bakanı, Suriyeli mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında ABD askerlerine evlerine dönmeleri tavsiyesinde bulundu ve bu ülke yetkililerine bölgeyi bölge halkına bırakmalarını tavsiye etti.

Welayet News  - Başkanlık ettiği bir heyetle Şam’a ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya geldi.

Emir Abdullahiyan, bu görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, yapılan görüşmelere değindi.

İran Dışişleri Bakanı şu ifadelerde bulundu: ‘Bugün Sayın Mikdad ile ikili, bölgesel ve uluslararası konularda güzel görüşmeler yaptık.

Sahte İsrail rejiminin Halep havaalanına ve Suriye'nin sivil bölgelerine yönelik vahşi saldırılarını şiddetle kınıyorum.

Bölgede Siyonist rejimin hiçbir saldırı ve suçu cevapsız kalmamıştır ve cevapsız kalmayacaktır.’

* Tahran'da İran-Suriye Ortak Yüksek Komisyonu Toplantısı

Suriye Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmeye değinen Abdullahiyan, şunları söyledi: ‘İran'ın cumhurbaşkanı birinci yardımcısı ve Suriye başbakanının başkanlığını yaptığı İran-Suriye ortak yüksek komisyonunun yakında Tahran'da toplanacağı konusunda hemfikiriz. Özellikle iki ülke işadamları arasında ticari ilişkilerin ve ekonomik iş birliğinin mümkün olduğu kadar güçlendirilmesi ciddi kaygımızdı.

Aziz İran halkının Suriye'ye ziyaret ve turizm gezilerinin yeniden başlamasının mutluluğunu yaşıyoruz ve aziz Suriye halkını İran'da karşılama konusunda da aynı hassasiyeti gösteriyoruz ve Suriye vatandaşlarını İran'da ziyaret ve turizm için kabul etmeye hazırız.

Bu görüşmede aynı zamanda terörist grupların hareketlerini, Amerikalıların IŞİD'le mücadele bahanesiyle teröristleri örgütleme ve Suriye'deki işgalci varlıklarını sürdürme çabalarını konuştuk.’

* Suriye'nin ve Bölgenin Güvenliği Ciddi Kaygımızdır

Emir Abdullahiyan şu ifadelerde bulundu: ‘Suriye'nin güvenliği ve bölgenin güvenliği bizim ciddi ve ortak kaygımızdır. Güvenli, istikrarlı ve gelişmiş bir bölgeye ulaşmak için Suriye liderliğine, ordusuna, hükümetine ve milletine güçlü desteğimizi sürdürüyoruz.

Suriye ile Türkiye arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkilerinin hem ülkelerin hem de bölgenin çıkarına olduğuna inanıyoruz. Suriye ve Türkiye dâhil ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygıyı vurguluyoruz.

İran, Suriye, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının son dörtlü toplantısında, Suriye ve Türkiye ortak sınırında güvenliğin sağlanması, iki ülkenin toprak bütünlüğüne ve ortak güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi yönünde yapıcı fikirler ortaya atıldı.

İran, Türkiye ile Suriye arasındaki yanlış anlaşılmaların giderilmesi ve Suriye ile Türkiye arasındaki ortak sınırda barış ve güvenliğin tesisi için çabalarını sürdürecektir.’

* İsveç ve Diğer Avrupa Ülkelerine Tavsiye

Bu görüşmede Filistin'deki gelişmeler de dâhil olmak üzere İslam dünyasındaki gelişmeleri ele aldık. Kur'an-ı Kerim de dâhil dini mukaddesata ve kutsal kitaplara yapılan hakareti şiddetle kınıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde mevkidaşım Danimarka Dışişleri Bakanı'ndan, kanunları çiğneyen ve kutsal kitaplara hakaret eden insanlarla mücadele için bir kararın kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan bir mesaj aldım. Kendisi de bu yasanın yakın zamanda Danimarka Parlamentosu'nun gündemine geleceğini ve onaylanacağını umduklarını söyledi.

Danimarka'nın bu girişimini memnuniyetle karşılıyoruz ve İsveç ve diğer Avrupa ülkelerine de kutsal kitaplara ve Kur'an-ı Kerim'e saygı yolunu izlemelerini tavsiye ediyoruz.’

* Amerika Bölge Halkına Eziyet Etmeyi Bırakmalıdır

İran Dışişleri Bakanı, ABD kuvvetlerinin Suriye ile Irak arasındaki sınırı kapatmak amacıyla yaptığı hareketlere ilişkin bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: ‘Bugün Irak'ın Suriye ve komşu ülkelerle olan sınırları dostluk sınırlarıdır. Amerika bölge halkına eziyet etmeyi bırakmalıdır.

ABD askerlerine evlerine dönmelerini, ABD yetkililerine de bölgeyi bölge halkına bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Hiçbir taraf bölgenin tarihi ulaşım yollarını kapatamaz. Bu eylemlerin Batılıların ve Amerikalıların insan hakları iddialarıyla hiçbir alakası yoktur.

Suriye ile bölge ülkeleri, Arap dünyası ve İslam dünyası arasındaki ilişkilerin normale dönmesinden mutluluk duyuyoruz. Bu girişimin bölge liderleri tarafından memnuniyetle karşılanmasından memnuniyet duyuyorum. Suriye bölgemizde çok önemli bir ülkedir. Hiçbir taraf Suriye'yi görmezden gelemez.

Suriye'nin normal konumuna dönmesi ve bölgede doğal bir rol oynaması tüm bölge ülkelerinin yararınadır. Bu, bugün bölge ülkelerinin de kabul ettiği bir gerçektir. Bu fırsattan yararlanarak, tüm Suriyeli şehitlere ve İranlı şehitlere ve yıllardır terör savaşında Suriye ordusunun ve halkının yanında yer alan tüm taraflara şükranlarımı sunuyorum.

Bugün Suriye bölgede çok güzel bir şekilde parlıyor ve rol oynuyor.’

* ABD Politikası Birçok Kez Başarısız Oldu

Hüseyin Emir Abdullahiyan şu ifadelerde bulundu: ‘Bizim için bölgede ekonomik işbirliğinin yaygınlaştırılması ve transit yolların kullanılması önemli hedeflerden biridir. Irak ve Suriye başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerimiz ülkelerle ticari ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi çerçevesindedir.

Ne yazık ki Amerika, daha fazla yaptırım uygulamak amacıyla ulaşım yollarını kapatmaya çalışıyor ve elbette ABD’nin bu politikası birçok kez başarısız olmuştur.’



Yeni yorum ekle