Faysal Mikdad: Amerika Dizginsiz Bir Hükümet Haline Geldi

Per, 31/08/2023 - 07:36

Suriye Dışişleri Bakanı Amerika'nın dizginsiz bir hükümet haline geldiğini söyledi ve şu ifadelerde bulundu: ‘İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz ve bu ilişkilerin daha da gelişmesini destekliyoruz.

Welayet News  - Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, dün İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinin ardından Şam'da düzenlenen ortak basın toplantısına katılarak yapılan görüşmeleri anlattı.

İranlı mevkidaşının Şam'da bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Faysal Mikdad şunları söyledi: ‘Bugünkü bir buçuk saatlik görüşmede çeşitli konuları değerlendirdik. İran ile Suriye arasında gelişen ilişkilerden ve Sayın Reisi’nin Şam ziyaretinin çok olumlu etkilerinden bahsettik. Ayrıca İran-Suriye ortak komitesinin son toplantısının sonuçlarını ve iki ülke cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmaların takibini konuştuk.

İki ülkenin karşı karşıya olduğu ortak zorluklardan bahsettik. Batının İran ve Suriye'ye yönelik düşmanca politikalarının devam ettiğini görüyoruz. Özellikle Amerika, terörizme yatırım yapmak da dâhil olmak üzere siyasi hedeflerini ilerletmek için eski ve yeni araçları kullanıyor ve bu, bölgedeki tüm ülke ve uluslar için açık bir gerçektir.

Batılıların meydan okumaları ve komploları karşısında iki milletin duruşu kahramanca bir duruştur ve iki ülke halkının iki ülke liderlerine verdiği desteği ve iki ülkenin izlediği cesur politikaları yansıtmaktadır. Siyonist rejimin bölgedeki teröristleri destekleme çabalarına karşı İran ve Suriye ortak bir tavır sergiledi. Onlar da Batılıların IŞİD ve Nusra Cephesi ve diğer terör gruplarına destek verme çabalarına karşı direndiler ve bu ortak duruş bizim için zaferin gerçekleşmesidir.

Bu görüşmede ayrıca, Filistin ve işgal altındaki Golan konusunu ele aldık ve Filistin ulusunun ve Suriye halkının işgal altındaki Golan'a verdiği desteğin devam etmesinin önemini vurguladık. Siyonist rejim tarafından işgal edilen Arap topraklarının zaferi ve özgürlüğü kesindir ve bu toprakların insanları Siyonist rejimin vahşi eylemlerine karşı kazanacaktır.

Bu görüşmede aynı zamanda uluslararası gelişmelerde önemli bir dönüm noktası olan Güney Afrika'daki son BRICS toplantısını değerlendirdik. Bu örgüte katılan İran, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan'ı tebrik ediyoruz. Bu, dünyada ekonomik boyutta ve yatırımlarda çok büyük değişimler getirecek bir gelişmedir.’

* ABD’nin bölgedeki hareketlerini ve güçlerini ne zaman göremedik ki?

Faysal Mikdad, ABD kuvvetlerinin Suriye ile Irak arasındaki sınırı kapatmak amacıyla yaptığı hareketlere ilişkin bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: ‘Şunu sormam gerekiyor, ABD’nin bölgedeki hareketlerini ve güçlerini ne zaman göremedik ki? Yıllar önce Lübnan'daydılar ama sonunda gittiler. Irak'taydılar, gittiler ve tekrar geldiler.

Iraklı kardeşlerimizden ve yetkililerden Amerikalıların varlığına ihtiyaç duymadıklarını, ihtiyaç varsa bile bunun Irak güçlerinin eğitimiyle sınırlı olduğunu duyduk. Amerikalıların bölgemizin her yerinde ve farklı kıtalarda üsleri vardı.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'ye yönelik kapsamlı bir saldırıya ve ABD güçlerinin varlığına ilişkin haberlere şahit olduk. ABD kuvvetlerinin bölgede bulunmasının nedeni Suriye ile Irak arasındaki bağlantının kesilmesi ve Ürdün ile sınır bağlantımızın kopmasıydı.

Bunlar, mevcut durumu kullanarak, IŞİD'in varlığını suiistimal etmeye, Suriye hükümetine karşı terör grupları örgütlemeye ve baskı yapmaya çalıştılar. Irak'taki kardeşlerimizin uzun zaman önce bağımsızlıklarına kavuştuklarına ve medyada kendilerine yönelik bu tür saldırıların iki ülke ilişkilerini etkilemesine izin vermeyeceklerine inanıyoruz.

Irak halkının hem hükümette hem parlamentoda hem de siyasi hareketlerdeki temsilcileri, Irak topraklarının Suriye'ye karşı işgal için kullanılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Iraklı yetkililerin ABD'nin veya sözde koalisyonun Suriye-Irak ilişkilerine karşı harekete geçmesine izin vermeyecekleri konusundaki tutumlarından eminiz.

Amerikalılar uluslararası hukuka ve BM Şartı'na saygı duymayan dizginsiz bir hükümete dönüştüler, eğer Amerika medyada bahsedilen adımları atmak isterse karşısında Suriye’yi bulacaktır. Saldırganlık, terör ve ekonomik kuşatma herkesin önünde duran tek gerçektir ve eğer Amerika bize karşı harekete geçerse mutlaka başarısızlıkla karşı karşıya kalacaklardır.

Bizim, Amerika ve müttefiklerine karşı durabilecek ve eli kolu bağlı oturmayacak kahraman bir ordumuz var.’

* Batılıların Arap ülkeleri arasında ilişkilerin normalleşmesini görmeye tahammülü yok

Suriye Dışişleri Bakanı "Türkiye-Suriye ilişkileri ne zaman normale dönecek?" sorusuna yanıt verdi  ve bunun İran-Suriye ilişkilerine etkisine değindi ve şunları söyledi: ‘Cidde toplantısı, Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler ve Arap ülkeleri ile bölge arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası ve belirleyici bir olay oldu. Suriye'nin normal durumuna dönmesi, bölgedeki rolünü yeniden kazanması ve komşularıyla etkileşime geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Arap ülkeleri liderlerinin sözlerini duyuyoruz.

Bu olay Amerika'nın ve Batı'nın büyük öfkesine yol açmıştır ve onlar, Arap ülkelerinin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellemek için yoğun çaba sarf etmiş ancak bu çabalar Arap ve İslam ülkelerinin pozisyonlarını etkilememiştir.

Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normale dönmesini istemeyenler bölge halklarının düşmanıdır. Eğer bölge ülkeleri arasında bir ihtilaf yoksa Batılı ülkelerin filosunun Fars Körfezi ve Akdeniz'deki varlığının haklı bir yanı olamaz. Batılıların Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesini görmeye tahammülü yok.

Batılı ülkelerin bölgemizdeki varlığının gerekçesi, bölge ülkelerini birbirine yakınlaştırmaktır. Bugün Batılı ülkelerin çoğunun İran'la ilişkilerini normale döndürmesinden mutluluk duyuyoruz ve bu durum bölge ülkeleri için enerjilerini çatışma yerine işbirliği kurmaya harcamaları için bir fırsattır. Bölge ülkelerini iyi komşuluk ve iyi niyet temelinde bir araya getiren coğrafi gerçekliği kullanmalıyız. Bu, Batılı ülkelere sömürge ve savaş yürütme yolunun önünü kapatacaktır.’

* İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesini destekliyoruz

Faysal Mikdad şu ifadelerde bulundu: ‘İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz ve bu ilişkilerin daha da gelişmesini destekliyoruz.’

*Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzelmesinin tek şartı

Suriye Dışişleri Bakanı, Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında şunları söyledi: ‘İlişkilerin yeniden düzelmesinin tek şartı, Türk kuvvetlerinin tüm Suriye topraklarından çekilmesidir. O zaman işgal olmaması şartıyla Türkiye ile işbirliğine geri döneceğiz.’

* Amerika'nın çabaları başarısız olacaktır

Faysal Mikdad, Amerika'nın ulaşım yollarını kapatma girişimiyle ilgili bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: ‘Eğer Amerika, böyle bir eylemde bulunursa bu çok garip olur. Ülkemizin ve Irak gibi bağımsız ülkelerin işlerine bu kadar pervasızca müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz. Ordumuz son 12 yılda binlerce şehit verdi ve direniş ekseni olarak Amerika'nın eylemlerine başarıyla karşı durduk. Geçmişte olduğu gibi bu defa da Amerika'nın çabaları başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Elbette bu kez Amerika'nın uluslararası güvenliği ve barışı tehdit eden eylemlerine karşı dünya birleşik bir şekilde karşı duracaktır ve Amerika'nın Ukrayna'ya nasıl müdahale ettiğini, son bir Ukrayna askeri kalana kadar amaçlarına ulaştırmaya çalıştığını gördük.

Bugün Nijer'de yaşananlar, ulusların Amerikalı, Fransız ve Avrupalıların varlığından bıktığını gösteriyor. Eğer bu ülkeler demokrasiye ve insan haklarına inansalardı ki inanmıyorlar, bu ülkeleri terk ederler ve bu ülkelerle BRICS'in yaptığı gibi iyi ilişkiler kurmaya çalışırlardı.’



Yeni yorum ekle