Lübnan Gazetesi: Amerika, İran'ın Bölgesel Nüfuz Sahibi Olma Hakkını Kabul Etti

Per, 31/08/2023 - 07:27

Lübnan gazetesi şöyle yazdı: "Amerika, İran'ın bölgesel nüfuzu için bir çerçeve oluşturma hakkına sahip olduğunu kabul ediyor. Dolayısıyla Fransa, Amerika bu gerçeği kabul ettiğinde en iyi seçeneğin Lübnan'da Hizbullah'la uzlaşmak olduğunu anladı."

Welayet NewsLübnan Cumhuriyye Gazetesi salı günü yayınladığı bir haberde şöyle yazdı: "Amerika ile İran arasındaki gerilim, Donald Trump'ın başkanlığına kıyasla bariz bir şekilde azaldı ve Amerikalılar, İran'ın bölgedeki nüfuz alanına çerçeve oluşturma hakkına sahip olduğunu kabul ediyor. Fransa da Amerika'nın bu tanımasını anladı."  

Lübnan gazetesinde Toni İsa tarafından "Amerikan-İran anlayışı güneyde (Lübnan) geçerlidir" başlığıyla ele alınan yazıda şöyle denildi: "Bu artan manevra, sonunda hala geçerli olan mevcut metnin [UNIFIL için] uygulanacağı anlamına geliyor... Uluslararası taraflar görünüşe göre UNIFIL güçlerini tehlikeye atmaktan ve güney Lübnan'ın güvenliğini korumaktan ve Hizbullah ile maliyetli bir çatışmadan kaçınmak istiyorlar. Belirtiler bunu işaret ediyor. Bu konunun bölgesel perdesinin arkasında İran ile Amerika arasında sağlanan barış var. İki taraf geçtiğimiz günlerde İran'daki Amerikalı mahkumların serbest bırakılması ve Güney Kore'de bloke edilen 6 milyar dolarlık İran parasının serbest bırakılması konusunda ayrıntı açıklanmadan bir anlaşmaya vardı. Öte yandan Joe Biden hükümeti, Binyamin Netanyahu hükümetinin Amerika'yı Tahran'la siyasi ve askeri bir çatışmaya itme yönündeki yoğun baskılarına boyun eğmedi ve bugün İsrail Başbakanı ciddi bir iç kriz içinde boğuluyor ve bu kriz onun kuzey sınırlarının dışında ve hatta kuzey sınırları içinde önemli bir eylemde bulunmasını engelliyor..."

Gazete yazısını şöyle sürdürdü: "Elbette Biden ve Netanyahu'nun İran'la ilgili olarak ortak bir hedefi var: İsrail'in güvenliğine ve hayati çıkarlarına zarar vermemek. Ancak (Beyaz Saray'ın görüşüne göre) İran'ın Irak, Suriye, Lübnan, Yemen ve körfezdeki diğer ülkeler üzerindeki etkisi söz konusu olunca, bu mesele Washington'da ele alınıyor. Elbette Joe Biden hükümetinin İran'ın bölgesel nüfuz çerçevesi oluşturma hakkına sahip olduğunu kabul etmesi olarak değerlendirilebilecek bir şey var. Ancak Washington, bu İran etkisinin ikili anlayış tavanı altında kontrol edilebilir kalmasını istiyor. Bu nedenle Ortadoğu'da İran'ın etkisi altındaki bölgede "Kumru ve Şahin" rekabeti devam etmekte, bazen çatışma yaşanabildiği gibi bazen de geçici anlaşmalara varılmaktadır."



Yeni yorum ekle