“İngiltere, Petrol Yağmalamak İçin Yemen'in Doğusuna Daha Fazla Asker Konuşlandırdı”

Çar, 30/08/2023 - 08:47

Yemen’in bir internet sitesi şu açıklamalarda bulundu: ‘Bugün bir grup İngiliz askeri petrol zengini Hadramut eyaletine girerek oraya konuşlandı. Askeri mevcudiyetteki bu artışın amacı mümkün olduğunca fazla Yemen petrolünü yağmalamaktır.’

Welayet News  - Batılı ülkeler, özellikle Amerika ve İngiltere, San'a’daki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin kontrolü dışındaki eyaletlerde, özellikle de bu ülkenin doğu eyaletlerinde askeri varlıklarını artırıyor. Bu eyaletler, büyük petrol rezervlerinin bulunduğu bölgelerdir.

El-Haber el-Yemeni web sitesi, bilgili kaynaklardan naklen şu açıklamalarda bulundu: ‘Salı günü, bir grup İngiliz askeri, Hadramut eyaletinin (Doğu Yemen) başkenti el-Mukelle şehrinin kuzeydoğusuna girdi.’

Yemen hükümeti, Suudi-BAE koalisyonunu ve onların batılı destekçilerini, özellikle ABD ve İngiltere'yi, bu ülkenin kaynaklarının ve topraklarının işgalcileri ve yağmacıları olarak adlandırıyor. San’a, bu ülkelerin Yemen topraklarını terk etmesi gerektiğini, aksi takdirde bölgedeki tüm çıkarlarının hedef alınacağını defalarca vurguladı.

Bu kaynak açıklamalarının devamında şunları söyledi: ‘İngiliz askerleri gizlice el-Mukelle havaalanına girdi. Bu havaalanı BAE’ye bağlı paralı askerlerin kontrolündedir. İngiliz askerleri bu bölgeye girdikten sonra Gil Bavezir bölgesindeki Elin tarlalarına nakledildi.

Yerel kaynaklar ayrıca birkaç gün önce bir grup İngiliz özel kuvvetinin topografik haritalar aracılığıyla askeri üs kurmaya uygun bir alan bulmak amacıyla bu bölgeye girdiğini açıkladı. Geçtiğimiz Cumartesi günü İngiliz medyası, bu ülke ordusundan bir grubunun Hadramut'ta konuşlandığını bildirdi.

Uzmanlar, İngiltere'nin doğu Yemen'deki askeri varlığını güçlendirmedeki amacının petrol zengini bölgelere hâkim olmak olduğunu vurguluyor. Üstelik Londra, petrol ve doğal gaz kaynaklarını ele geçirmek için Yemen'in bölgesel sularına hâkim olmaya ve bu ülkenin doğu illerini işgal etmeye çalışıyor.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Savunma Bakanı Ahmet Nasır el-Atıfi de geçtiğimiz günlerde şu açıklamalarda bulundu: ‘ABD ve İngiltere'nin özellikle barış yolundaki aksaklıklar ve insani konular olmak üzere Yemen'in işlerine müdahalesinin yarattığı sorunları yakından takip ediyoruz.

Bu bağlamda Amerika ve İngiltere, düşmanca düşüncelerini Suudi-BAE koalisyonuna empoze ediyor. Bu iki ülkenin amacı Yemen savaşını ve kuşatmasını uzatmaktır. Çünkü Amerika ve İngiltere, Yemen'de barıştan bahsediyor ama pratikte herhangi bir anlaşmayı bozmaktan başka bir şey yapmıyorlar.’

El-Atıfi, yaptığı konuşmanın sonunda Suudi Arabistan ve BAE'ye hitaben şunları söyledi: ‘Amerika ve İngiltere’ye dayananlar başarısız olacaktır. İşgalciler Yemen halkının öfkesinden güvende değildir ve Yemen halkı, çatışmanın kurallarını değiştirmek için her türlü imkâna sahiptir.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu, Yemen’in devrik Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirme bahanesiyle 26 Mart 2015’ten itibaren bu ülkeye saldırmaya başladı ve bu ülke halkına çok sayıda kayıp yaşattı ve zarar verdi. Bu savaşta yüzbinlerce Yemenli öldürüldü ve bu ülke ekonomisi on milyarlarca dolar zarar gördü.



Yeni yorum ekle