Ensarullah: Komşu Ülkeler Nijer Halkının İradesine Saygı Duymalıdır

Sa, 29/08/2023 - 07:24

Yemen Ensarullah Hareketi Siyasi Ofisi, Nijer halkının iradesinin desteklenmesi ve bu ülkeye herhangi bir yabancı askeri müdahaleye karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.

Welayet News  - Yemen Ensarullah hareketinin siyasi ofisi yaptığı açıklamada, Nijer halkının iradesini desteklerken, komşu ülkelere de bu ülke halkının iradesine saygı duyması çağrısında bulundu.

Nijer'de "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi" olarak bilinen askeri grubun komutanları tarafından 26 Temmuz (2023) günü tek bir kurşun atılmadan darbe yapıldı ve bir gün sonra bu konseyin askeri komutanları ülkenin resmi televizyonu aracılığıyla iktidarı ele geçirdiklerini açıkladılar.

Bu darbe sırasında Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum tahttan indirildi ve Cumhurbaşkanlığı karargâhında gözaltına alındı, ülkenin tüm sınırları kapatıldı. Kötüleşen güvenlik durumu ve ülkede yaşanan sosyal ve ekonomik kriz nedeniyle parlamento ve hükümet feshedildi, anayasa askıya alındı​​ve yeni bir başbakan seçildi.

Yemen Ensarullah Hareketi siyasi ofisi de Nijer'e ve egemenlik ve bağımsızlık isteyen halkına yönelik her türlü yabancı askeri müdahaleye karşı olduğunu vurguladı.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Sözcüsü Zayfullah el Şami de bu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını ve Bazum hükümetine karşı yapılan halk protestolarını desteklediklerini vurguladı ve Amerika ve Fransa dâhil Batılı ülkelerden Nijer'in iç işlerine karışmamalarını ve kendi kaderlerini belirleme konusunda halkının iradesine saygı duymalarını istedi.

Nijer'in General Abdurrahman Çiyani komutasındaki askeri konseyi, bu ülkedeki eski sömürge gücü olan Fransa'yı, Bazum'u tekrar iktidara getirmek için askeri müdahale yapmak istemekle suçladı.



Yeni yorum ekle