İngiliz Gazetesi: Batı, Yemen'deki Savaşın Bitmesine Karşı

Pt, 28/08/2023 - 07:24

Bir İngiliz gazetesi, Batılı grupların Yemen'deki savaşın sona ermesini desteklemediğini yazdı.

Welayet News İngiltere’nin Morning Star gazetesi şunları yazdı: ‘İngiltere, Suudi Arabistan'ı kazanmak için elinden geleni yapıyor ve doğu Yemen'in petrol zengini bölgelerine ilave kuvvetler konuşlandırdı. Amerika, Ortadoğu'daki istikrarın kendi çıkarlarının gerçekleşmesine engel olduğuna inanıyor ve bunu engellemeye çalışıyor.

Batılı gruplar Yemen'deki savaşın sona erme ihtimalini memnuniyetle karşılamadı. Emperyalizm Yemen'i bölüp hâkimiyet kurmaya çalışıyor.’

Öte yandan Yemen'deki Suudi koalisyonunun kukla hükümetinin Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ABD'nin San’a ile Riyad arasındaki müzakerelerin engellenmesi yönünde baskı yaptığını açıkladı.

Bu kaynaklar şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen başkanlık konseyi başkanı Raşit el-Alimi’nin Umman'a komşu olan el-Mahra eyaletine yaptığı son ziyaret, Abu Dabi ve Washington tarafından Umman'a müzakerelerdeki ilerlemeyi durdurması için baskı yapmak amacıyla emredildi.

Raşit el-Alimi, Umman heyetinin San’a'lı yetkililerle yapacağı görüşmelerden önce el-Mahra'ya gitmişti.

El-Alimi, bu ziyaret sırasında Sokotra ve el-Mahra konseyi başkanı ve Sokotra'yı BAE'ye teslim etmekle suçlanan asıl isimlerden olan Abdullah İsa bin Afrar da dahil olmak üzere BAE tarafından desteklenen kişilerle bir araya geldi. Bu toplantıda, BAE'ye devredilmesi için Hadramut Konseyi gibi bir yerel yönetim konseyinin kurulması görüşüldü.

El-Alimi’nin ziyaretiyle eş zamanlı olarak, BAE'nin Maskat büyükelçisi de San’a ile Riyad arasındaki müzakerelerde bir dayanak noktası aramaktadır.

Bu hareketler, ABD'nin Yemen-Yemen müzakerelerine vurgu yaptığı ve Riyad ile San’a arasındaki müzakerelere karşı çıktığı bir dönemde gerçekleşmektedir. BAE, Yemen'in petrol ve doğalgazı üzerindeki kontrolünü sona erdirecek bir anlaşmayı engellemek için güneydeki gruplarını harekete geçirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle