Riyad: İran’la İlişkilerde Yeni Bir Aşamaya Başlama Konusunda İstekliyiz

Çar, 23/08/2023 - 09:10

Suudi Arabistan kabinesi, Riyad’ın İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerde yeni bir aşamaya başlamayı planladığını duyurdu.

Welayet News  - Suudi Arabistan kabinesi, dün öğleden sonra (Salı günü) Cidde’deki Selam sarayında düzenlenen kabine toplantısında Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin yeniden başlatılması konusunu görüştü.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının haberine göre; Riyad kabinesi, Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına ilişkin anlaşmanın uygulanması doğrultusunda alınan tedbirleri gözden geçirdi. İki ülkenin büyükelçileri çalışmalarını değerlendirerek, İran’la yeni bir ilişkinin ortak çıkarlara ve karşılıklı saygıya dayalı aşamasını başlatmaya istekli olduklarını duyurdu.

Suudi Arabistan kabinesi toplantısında Tahran ile Riyad arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması tartışılırken, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, geçtiğimiz hafta Perşembe günü Suudi mevkidaşının daveti üzerine bir heyetle Suudi Arabistan’a gitti.

Hüseyin Emir Abdullahiyan, bu gezi sırasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü. Bu görüşmede iki taraf, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile bu konuda gösterilen çabaları, Suudi Arabistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkileri, iki ülke arasında gelecekteki işbirliği fırsatlarını ve gelişme yollarını ele aldı.

İran ve Suudi Arabistan, geçtiğimiz Mart ayında, Irak’ta beş tur, Umman’da ise üç tur güvenlik görüşmesi ve bu iki ülkenin arabuluculuğu sonrasında nihayet Pekin’de diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.



Yeni yorum ekle