Kays Hazali: Amerika'nın Irak'ta Bulunma Amacı İsrail'in Güvenliğini Korumaktır

Çar, 23/08/2023 - 07:39

Irak Asaib-i Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri, Amerika'nın Irak'ta Siyonist rejimin güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarına değinerek, Washington ordusunun bu ülke topraklarını terk etmesi gerektiğini, çünkü Irak’ın kendini savunabilecek güçte olduğunu söyledi.

Welayet News  - Irak Asaibi Ehl-i Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Hazali, salı akşamı yaptığı açıklamada bazı ülkelerin Irak'ın güvenliğini bozmaya çalıştığını, bu konunun bir yanılsamadan başka bir şey olmadığını vurguladı.

Kays Hazali el-Irakiye kanalına verdiği röportajda şunları söyledi: ‘ABD'nin Irak'taki askeri varlığının ilk hedefi İsrail rejiminin güvenliğini sağlamaktır. ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi meselesi kesindir ve Amerikalılar da bu konunun farkındadır.

ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’e suikast düzenlemesinin ardından Irak parlamentosu 2020 yılında yabancı güçlerin bu ülkeden çıkarılması kararını onayladı.

Kays Hazali şunları söyledi: ‘Irak'ta 2 bin 500 ABD savaş kuvvetinin konuşlandığına dair tam bilgiye sahibiz ve bu konu Irak hükümetinin bilgisi dâhilindedir. Harir üssünden yaklaşık bin 500 asker Suriye'ye gidecektir.’

Iraklı bu yetkili, ABD'nin eylemlerinin medyada abartıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: ‘Bu medya eylemlerinin amacı Amerika'ya özelikle Irak'ta prestijini kaybetmesinden sonra caydırıcılık denklemini yeniden kazandırmaktır.

Siyasi durumun askeri müdahale yoluyla değiştirileceği yönündeki her türlü yorum yanlıştır. Amerikalılar hakkında ne olursa olsun Irak'ı etkilemez. Bu eylemlerin hiçbir önemi yok. Irak kendini savunabilir. Irak'a gelen ABD ordusu savaşçıdır ve çoğu Suriye'de bulunacaktır.

Amerikalılar Irak ve Suriye sınırlarında özerk bir bölge kurmak istiyorlar. El-Anbar sakinlerinden Batı Irak'ta ABD’nin hedeflerinin farkında olmalarını istiyoruz. ABD'nin askeri varlığına son verilmesi konusunda müzakere yapılması eski bir konudur. El Kazimi hükümeti bu konuda gerçek bir adım atmadı.’

Bu kararın uygulanmamasının nedeni ile ilgili olarak, El Fetih koalisyonunun Irak Parlamentosu'ndaki temsilcisi Selam Hüseyin geçen Şubat ayında şunları söyledi: ‘Bu ülkenin eski Başbakanı Mustafa El Kazimi, Şehit General Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el Mühendis'e düzenlenen suikastla ilgili Amerikalılardan tam bir bilgi aldı.

El Kazimi, Washington'un emriyle bu suikastın faillerinin ve olaya karışan ve işbirliği yapanların cezalandırılması davasını kapatmıştı. Bu dava yeniden açıldı. Irak'ın eski hükümeti, ABD'nin tavsiyesi doğrultusunda bu davanın ardındaki gerçekleri saklamaya çalışmıştı.’

Beş ya da 10 bin Amerikalının Irak için tehdit olamayacağına dikkat çeken Kays Hazali şunları söyledi: ‘ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekileceği kesindir. ABD tarafıyla müzakere etmek doğru yönde atılmış bir adımdır.’



Yeni yorum ekle