San’a: Riyad ile Müzakerelerin Hazırlıkları Yapıldı

Pt, 21/08/2023 - 12:26

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Müzakere Kurulu üyesi, şu anda Suudi-BAE koalisyonu ve Muin Abdülmelik hükümeti ile gelecekteki müzakerelerin gerçekleşmesi için hazırlıkların yapıldığını açıkladı.

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti müzakere heyetinin bir üyesi olan Abdülmelik el-Acuri, Pazar akşamı bu ülkeden bir heyetin Umman heyetiyle birlikte Maskat'a gittiğini açıkladı.

Abdülmelik el-Acuri şu ifadelerde bulundu: ‘Şu anda Suudi-BAE koalisyonu ve Riyad'a bağlı Muin Abdülmelik hükümeti ile gelecekteki müzakerelerin gerçekleşmesi için hazırlıklar yapılıyor ve bu müzakere turu Yemen halkının sorunlarının sona erdirilmesinin kaderini belirleyecek.

İnsani meselelerdeki krizin devam etmesi, koalisyonun Yemen ulusuna karşı savaşının bir başka türüdür, bu eylem savaşın devamıdır ve çok daha ölümcüldür.’

Yemen'deki krizi çözmek ve Suudi-ABD koalisyonunun askeri saldırılarını sona erdirmek için San'a ile Riyad arasındaki müzakerelere arabuluculuk yapmakla görevli olan Umman'dan bir heyet 17 Ağustos Perşembe günü San'a’ya gitti ve Cumartesi günü Maskat'a döndü.

Bu heyet, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Mişat’ı ziyaret etti. El-Mişat bu görüşmede Suudi-BAE koalisyonunun sabotajlarına değinerek, Umman'ın Yemen'de barışı sağlama çabalarını takdir etti.

Mehdi el-Mişat şunları söyledi: ‘Bu çabaların Yemen milletine fayda sağlayacak ve onların sorunlarını azaltacak somut sonuçlara vesile olmasını umut ediyoruz. Saldırı ve kuşatmanın devam ettiği ve San'a havaalanının yeniden açılması ve Hudeyde limanındaki kısıtlamaların kaldırılması gibi insani meselelerin müzakere bahanesine dönüştürüldüğü bir durumda, bu durumun böyle devam etmesi Yemen halkı için mümkün değildir.’

Yemen inkılabının ruhani lideri Seyyid Abdülmelik Bedreddin el-Husi işgalci ülkeleri uyarmış ve bu uyarının ardından Umman arabulucu heyeti San'a’ya hareket etmişti. Abdulmelik Husi, boşa harcanan zaman ve aldatmacanın sona ermesi ve Yemen halkının haklarının ya müzakere yoluyla ya da zorla verilmesi gerektiği konusunda şiddetle uyarmıştı.

 

Yemen Ensarullah Hareketinin siyasi ofisinin bir üyesi olan Ali el-Kahum şu açıklamalarda bulundu: ‘Umman heyetinin San'a ziyaretinin amacı, insani ilişkiler söz konusu olduğunda acil ve öncelikli olan bir boşluğu ve düğümü aşmaktı. Umman arabulucusuna, insan ilişkiler konusundaki düğümü aşması için durgun suları hareket ettirme fırsatı verildi. Bu düğümler arasında hükümet çalışanlarının maaşlarının ödenmesi ve tutukluların serbest bırakılması, havaalanı ve limanın yeniden açılması, genel olarak kuşatmanın kaldırılması, saldırıların durdurulması ve yabancı güçlerin geri çekilmesi, yeniden yapılanma ve zararların telafi edilmesi ve adil bir barışın gerçekleşmesi yer alıyor.’

Yemen müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdüsselam da bir Twitter mesajında şunları yazmıştı: ‘Eğer müzakere süreci, insani meselelere ilişkin maddelerin uygulanmasıyla başlamazsa, son tarafın olumlu niyetinin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu süreç, havaalanlarının ve limanların durumunun iyileştirilmesi ve birçok engelin kaldırılmasıyla başlamalıdır çünkü kuşatma her seviyede hâlâ devam etmektedir.’



Yeni yorum ekle