İşgal Altındaki Topraklarda Protestolar Sürüyor

Pa, 20/08/2023 - 12:14

Siyonist Rejim İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı düzenlenen protestolar 33. haftada da devam etti.

Welayet News - On binlerce İsrailli, işgal altındaki topraklar genelindeki gösterilere katıldı. Protestocular, Tel Aviv'de Hükümet Kompleksi önünde toplandı ve Tel Aviv'deki gösteriye 101 bin kişi katıldı. Protestolar, yargı düzenlemesine karşı olan İsraillilerin yanı sıra siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargıda üst düzey görevlerde bulunmuş isimler tarafından da destekleniyor.

İsrail'de, Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı protestolar 33. haftada sürdü. Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestoların 33'üncü haftasında işgal altındaki topraklar genelinde yine meydanlardaydı.

Başta Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa ve Herzliya gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklı noktadaki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı. Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv'de protestocular, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandı. İsrail'in Kanal 13 televizyonuna göre, Tel Aviv'deki gösteriye 101 bin kişi katıldı.

Meydandaki protestocular, dün işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden iki İsrailli yerleşimci için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Batı Kudüs'te de protestocular İsrail Cumhurbaşkanı'nın konutunun önünde toplandı.

Muhalefet Lideri: "Bu hükümet düşecek ve seçimler olacak"

Muhalefet lideri Yair Lapid de protestolara ülkenin kuzeyindeki Krayot bölgesinde katıldı.

Eski Başbakan ve Gelecek Var (Yeş Atid) Partisi Lideri Lapid, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Binyamin Netanyahu ile bir birlik hükümeti kurmaya gitmeyeceğini belirtti.

Lapid, "Bu hükümet iş yapamıyor ve evine dönmesi gerekiyor. Bu, bizim planımız. Gerçekleşmeyecek mucizelere inanmıyoruz. Ahlaki omurgamızı kıracak hileli bir birlik hükümetine gitmeyeceğiz. Bu hükümet düşecek ve seçime gideceğiz." ifadelerini kullandı.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu" Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, işgal altındaki topraklar çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.



Yeni yorum ekle